Най-важното за деня, 20 март 2023 г.

3319
Най-важното за деня, 20 март 2023 г.
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 март.

ОБРАТ: ЦИК И КЗЛД МОЖЕ ДА ОБЖАЛВАТ ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО НА ИЗБОРИТЕ

Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) може да обжалват видеонаблюдението на изборите, стана ясно след като петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение на тричленния състав на съда. Става въпрос за определението от 23 декември миналата година, с което бе допуснато ограничение на видеонаблюдението при преброяването на бюлетини на изборите, но то не беше задължително изискване. ОЩЕ: След решението на ВАС: Броенето на бюлетините - без видеонаблюдение

ЕТО КАКВИ СА ПРИОРИТЕТИТЕ И РЕШЕНИЯТА НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ВОТА НА 2-РИ АПРИЛ

Доходите трябва да нарастват и това е заложено в нашата програма. Според нас минималната работна заплата трябва да е 1 500 лв., а средната – 3 000 лв. За тези параметри обаче трябва редовен кабинет и стабилно управление. Докарахме се до положение, в което служебният кабинет на Радев сочи проблемите на предходния редовен кабинет, които пак Радев назначи. Еврозоната се отдалечи за неясно бъдеще. Търсим доверието на избирателите, за да върнем нормалността. Това каза Росен Желязков от ГЕРБ-СДС в ефира на Нова телевизия.

БИЗНЕСЪТ СКОЧИ СРЕЩУ ГОТВЕНИТЕ ПРОМЕНИ В КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО

Промените в Кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите (МФ), ощетяват бизнеса и крият рискове. Това се посочва в становище на Съюза за стопанска инициатива (ССИ)

БИВШ ВИЦЕПРЕМИЕР: ДАНЪК "СВРЪХПЕЧАЛБА" Е ШОКИРАЩА МЯРКА

Данък "свръхпечалба" е доста шокираща мярка. Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева пред БНР. 

ВАСИЛ ВЕЛЕВ: БИЗНЕСЪТ ЩЕ ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТЕ С 10% И ПРИЗОВА ХОРАТА, АКО НЕ ИМ СТИГАТ, ДА РАБОТЯТ НА ДВЕ МЕСТА

Бизнесът не е спрял да вдига заплатите и очаква увеличение на възнагражденията средно от 8-10%, което отново ще изпревари годишната инфлация. Минималната заплата е заплата и тя трябва да се изработи, а когато се определя административно и надвишава производителността се получава така, че се взима от тези със средна квалификация и се дава на тези хора, които не дават достатъчно принос с лоша трудова дисциплина.

CREDIT SUISSE: ХРОНОЛОГИЯ НА СКАНДАЛИТЕ И ГОЛЯМАТА БЪЛГАРСКА СЛЕДА

Credit Suisse беше стълб на швейцарската банкова система, който бързо се срина, а основите му бяха подкопани от повтарящи се грешни стъпки.

ДОКЛАД ОТ САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ: КОРУПЦИЯ, НЕЗАКОННИ АРЕСТИ И НАСИЛИЕ НАД МИГРАНТИ

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“. Това се казва в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ относно спазването на човешките права. 

АРХ. БОРИСОВ ЗА СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО МОЧА: НЕНУЖНО ПОЛЯРИЗИРАНЕ И ПАРТИЗИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО (ВИДЕО)

Решението да се тръгне по пътя на премахване на Паметника на Съветската армия в София предизвика много полярни мнения в обществото. Някои ликуваха, други го спасяваха с жива верига. По темата видяхме мненията на много историци и политици, но не чухме много експерти. Можем ли да се поучим от други държави в подобно положение? Има ли в градоустройството на европейски столици практики, които могат да са ни полезни? Обръщаме се към проф. архитект Борислав Борисов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България.

МИХАИЛ ЕКИМДЖИЕВ: НЯМА КАК ДЕСАНТЕН КОРПУС ДА АРЕСТУВА ПУТИН И ДА ГО ДОСТАВИ В ЧУВАЛ ПРЕД СЪДА В ХАГА

В края на миналата седмица Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна. Решението беше приветствано от Украйна и от европейските държави, но Кремъл заяви, че то е невалидно, тъй като Москва не признава юрисдикцията на базирания в Хага съд.  Какво означава това решение за международната общност? Кой може да арестува Путин, издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления? Какво би станало, ако държава, която е под юрисдикцията на съда в Хага, откаже да арестува Путин, ако той отиде на нейна територия? Тези въпроси коментира пред Actualno.com адвокат Михаил Екимджиев.

ЗАРАДИ ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ: СВЕТЪТ НА ВЛАДИМИР ПУТИН СТАНА МНОГО ПО-МАЛЪК

Президентът Владимир Путин винаги се наслаждаваше на глобалните си излети, изграждайки имиджа си на един от големите лидери, управляващи света. Но сега, докато Кремъл опровергава обвиненията на Международния наказателен съд във военни престъпления срещу него, вътре в стените на Кремъл ще се появи друга реалност. Светът на Путин просто стана много по-малък. Това пише CNN в свой анализ по повод заповедта за арест от МНС към руския лидер.

РАБОТАТА НА РУСНАЦИТЕ В БАХМУТ: ЩЕ ГО ПРЕВЗЕМЕМ, АМА ДРУГ ПЪТ (ВИДЕО)

Ситуацията в Бахмут изглежда почва да става все по-трудна за атакуващите руснаци, които вече 9 месеца воюват в опит да превземат града, който имаше 70 000 души население преди стартираната от издирвания за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин. Това подсказват най-новите данни за развоя на битката за града през изминалото денонощие.

ЗАЩО ЗА ЗЕЛЕНСКИ БАХМУТ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН - ВЪПРОСЪТ Е ВСЕ ПО-ОСТЪР

Съмненията относно мъдростта да продължи защитата на опустошения град Бахмут от безмилостните руски атаки се увеличават, но украинският президент Володимир Зеленски упорито настоява висшето командване да продължи изтощителната отбрана, която трае от месеци.

ПОЛСКИ ДИПЛОМАТ: АКО УКРАЙНА НЕ УСПЕЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ, ВЛИЗАМЕ В КОНФЛИКТА

Ако Украйна не успее да защити независимостта си, няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта. Това заяви полският посланик във Франция Ян Емерик Рошчишевски пред френската телевизия Ел Се И, предаде БТА.

МЕДВЕДЕВ ЗАПЛАШИ С РАКЕТЕН УДАР СЪДА В ХАГА СЛЕД ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТ НА ПУТИН

Дмитрий Медведев - заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент на страната, заплаши с ракетен удар Международния наказателен съд в Хага, след като на 17 март той издаде заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com