Работата на руснаците в Бахмут: Ще го превземем, ама друг път (ВИДЕО)

39957
Работата на руснаците в Бахмут: Ще го превземем, ама друг път (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Ситуацията в Бахмут изглежда почва да става все по-трудна за атакуващите руснаци, които вече 9 месеца воюват в опит да превземат града, който имаше 70 000 души население преди стартираната от издирвания за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин. Това подсказват най-новите данни за развоя на битката за града през изминалото денонощие.

(КАРТА) На първо място – известните телеграм канали "Рибар" и WarGonzo, списван от стъпилия на мина в Донбас руски пропагандист Семьон Пегов, говорят с изключително общ език за руските операции при и в Бахмут за последните 24 часа. "Продължават ожесточените боеве в АЗОМ (Артьомовския металообработващ завод)", "методично пробиват отбраната на Въоръжените сили на Украйна в Орехово-Васильовка (на 11-12 километра северозападно от Бахмут)", "има напредък" - това са използваните изрази, които ясно показват липсата на конкретика за руски напредък.

(КАРТА) В сутрешната сводка на украинския щаб изрично е посочено, че руските опити за атаки са спрени при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Григориевка (11-12 километра северозападно от Бахмут, точно до Орехово-Васильовка). За цялото денонощие са извърешни 25 руски пехотни атаки, коментира говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати. Има данни, че именно при Ивановско украинците правят успешни контраатаки и превземат позиции на ЧВК Вагнер, заплашващи магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, като обаче там явно постоянно има смяна на положението.

Че украинците не спят личи и от кадри, показващи как в Ягодно, на 2 километра северно от Бахмут, е осъществен артилерийски обстрел, които поразява руска пехота:

Именно полковник Черевати коментира, че руските атакуващи действия в момента не могат да се нарекат „мащабна стратегическа операция“. Досега руснаците не могат да се похвалят с никакъв голямзимен успех извън падането на Соледар, градче с 10 000 души население. Затова и в седмичния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната прави заключение, че руснаците все повече се опасяват от предстоящата украинска контраофанзива – кога, къде, колко ще е голяма. Отделно, пример за неуспеха на руснаците наистина да развият голяма офанзива е Угледар (Въгледар, Вухледар) – там руската армия загуби много хора и тежка военна техника: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти". Руснаците не могат да пробият и при най-силната украинска позиция в тила на град Донецк – Авдеевка, където за пореден ден са отбити руските атаки - в последните 2 седмици те стават все по-интензивни. Затова и от ISW дават оценка, че скоро ще настъпи кулминацията в опитите на руснаците да атакуват.

Освен това, визитата на издирвания от Хага за военни престъпления Путин специално в Мариупол се чете като опасение, че именно в Южна Украйна ще има украинска контраофанзива. Там постоянно има успешни партизански атаки – най-новата е взривяването на патрулна кола с руски взводен командир:

В Луганска област руснаците вече абсолютно видимо "спукаха балона" - няма абсолютно никакви, дори маргинални успехи там. Показателно е как Семьон Пегов (WarGonzo) пише в обзора си за 19 март (цитиран и в началото на текста) следното: "В Луганско направление Въоръжените сили на Руската федерация отново атакуваха в посока Ямполовка, Тернов и Макеевка. Без успех".

ОЩЕ: Путин скришно в Крим и Мариупол: Подигравки, че се готви да ги сдаде, Пригожин приглася индиректно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа