Доклад от САЩ за България: Корупция, незаконни арести и насилие над мигранти

8121
Доклад от САЩ за България: Корупция, незаконни арести и насилие над мигранти
Снимка: Getty images

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“. Това се казва в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ относно спазването на човешките права. 

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за: жестоко или унизително отношение от властите, включително на задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца; произволен арест; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица. Властите предприеха стъпки за идентифициране, разследване, наказателно преследване и наказване на служители, извършили нарушения на правата на човека и корупция, но действията на правителството бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем, се твърди в документа.

САЩ ни вдигнаха жълт картон заради трафика на хора

В рядко срещана критика към западен съюзник Държавният департамент на САЩ включи България в списък за наблюдение поради опасения, че не...

В доклада, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година, пише, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с продължаващата безнаказаност. Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения, а съдът определи, че задържанията са били незаконни.

За пример с произвол при задържане е даден и случай с ученик, надраскал паметник в София. „На 1 март омбудсманът протестира срещу 24-часовото задържане в първо полицейско управление в София на ученик от 10 клас заради графити върху паметник, като настоя, че мярката е несъразмерна на деянието. Според омбудсмана ученикът е бил неправомерно лишен от достъп до адвокат – въпреки че е подписал декларация, с която се отказва от правото си на защитник, тъй като адвокатът за непълнолетни е задължителен. На 3 март ръководството на МВР уволни началника на участъка и разпореди допълнително обучение на всички униформени полицаи, работещи с непълнолетни“, припомнят от държавния департамент.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии“. Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция. 

„Репортери без граници (известни с френския си акроним RSF) заявиха в своя Световен индекс за свобода на пресата за 2022 г., че редакционната независимост на обществените медии е пострадала от назначаването на политически обвързани членове на регулатора на електронните медии, докато частните медии са били повлияни от „интересите“ на техните собственици в регулираните сектори. Според RSF медиите са „почти изцяло зависими от приходите от реклама“, докато националните и европейските фондове, които са предоставени за подкрепа на медиите, са разпределени по непрозрачен начин“, се казва още в документа.

Държавният департамент на САЩ: В България има натиск върху медиите и заплахи срещу журналисти

Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за зачитането на човешките права за 2021 г. В документа е описана и анализир...

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна. 

От държавния департамент отбелязват и проблеми с мигрантите по границата. „Международен медиен консорциум, включително Lighthouse Reports , Radio Free Europe , Sky News , ARD Monitor , Domani , Schweizer Radio und Fernsehen , Le Monde и Der Spiegel , публикува разследващи доклади на 6 и 8 декември, в които се твърди, че границата полицията е простреляла и ранила сериозно сирийски мигрант, преди той да пресече границата от Турция и че граничната полиция е държала мигранти, задържани на границата с Турция, в неофициални килии за задържане при унизителни условия, преди да ги депортира във военни камиони.

ВКБООН докладва за увеличени случаи на „отблъскване“, грабежи и унизителни практики срещу мигранти и търсещи убежище по границата с Турция. Към 12 декември МВР отчете 162 340 опита за нерегламентирано влизане в страната през границата, при които граничните власти са задържали 4585 лица. През май Human Rights Watch обвини властите, че „бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за да атакуват афганистанци и други търсещи убежище и мигранти, след което ги бутат обратно в Турция без официално интервю или процедура за убежище“. През юни неправителствената организация Mission Wings съобщи, че е получила най-малко 150 доклада за отблъсквания по време на срещи с мигранти в Турция през май. БХК отбелязва 1681 случая на 23 742 лица, за които се твърди, че са нарушени права в граничната зона през първата половина на годината“, се казва в доклада, като се припомнят и други единични случаи, при които са били нарушени правата на мигрантите.

Очаквано, критики към управляващите има в раздела относно борбата с корупцията. „Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция от длъжностни лица, правителството не прилага закона ефективно и се съобщава, че длъжностни лица във всички клонове на правителството са участвали в корупционни практики безнаказано. През годината имаше множество съобщения за корупция в правителството. В доклада си от юли Европейската комисия отбеляза постоянната липса на „солидна история на окончателни присъди в случаи на корупция на високо ниво“. През януари Transparency International България коментира, че докато законът като цяло е в съответствие с международните стандарти, властите не са успели да въведат стандарти за административно и корпоративно управление, основаващи се на прозрачност, отчетност и почтеност. Според неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ наказателното производство, водено от властите, не е било адекватно за справяне с действителното ниво на корупция в публичния сектор, което е прикрило реалния мащаб на корупцията на високо ниво. През май инструментът за оценка на околната среда на Световния фонд за дивата природа заяви, че „политическата намеса, системната корупция и лошото правоприлагане застрашиха целия горски сектор“, се казва в документа. Оттам припомнят случая с ГКПП „Капитан Андреево“ и разкритията на Иван Христанов, както и осъждането и отвеждането в затвора на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

GOCI: България е десета в Европа по организирана престъпност

България е на 70-то място в света от 193 страни и на 10-то сред 44 страни в Европа според Глобалния индекс за организирана престъпност ...

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес. При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com