Най-важното за деня, 24 декември 2022 г.

2029
Най-важното за деня, 24 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 декември.

КОНГРЕСМЕН В САЩ ИСКА ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ГЕШЕВ ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

След като вчера, 23 декември, се появи сигнал, че американският конгресмен-републиканец Уорън Дейвидсън се е обърнал със специално писмо по отношение на България към финансовото министерство на САЩ, Дейвидсън публикува писмото си и в личния си профил в Twitter (със синя значка до името профилът е потвърден от платформата на Мъск като собственост на съответния човек).Писмото касае спазването на санкциите срещу Русия и в по-общ поглед борбата срещу корупцията. Важното в него обаче е, че се посочва конкретно име - това на главния прокурор Иван Гешев. Най-сериозната част от писмото гласи: "Тези действия пряко заплашват стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа и имат за цел да подкопаят Закона Магнитски, който се превърна в един от най-ефективните инструменти, достъпни за правителството на САЩ срещу чуждестранни служители и сенчести бизнеси, замесени в корупционни практики и нарушения на правата на човека. Явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е недопустимо и трябва да бъде разгледано".

ЗАМРЪЗВАТ ЛИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ И КОЛКО РУСНАЦИ СТУДУВАТ?

Според руската пропаганда европейците са започнали да секат дърветата в парка за дърва за огрев и аха да замръзнат без руския газ. В същото време в Русия газ има, но за милиони хора той е недостъпен. В някои региони една трета от населението трудно заплаща домакинските услуги, а хиляди остават всяка седмица без отопление заради аварии. 

ЩЕ ПРОВАЛЯТ ЛИ МЕДИИТЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО ДЕЛО ЗА КОРУПЦИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ?

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн обеща да не остави "камък върху камък" в разследването за корупция "Катаргейт", но предупреди, че повторното изтичане на информация от разследването е "опасно" за осигуряването на правосъдие. Белгия е на предната линия на най-голямото разследване за корупцията в ЕС от почти четвърт век насам, на фона на твърденията, че Катар и Мароко са купували влияние в Европейския парламент. От 10 декември насам белгийската федерална полиция извърши серия от най-малко 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, като иззе мобилни телефони, компютри и над 1,5 млн. евро в брой.

КАК ХОРАТА БЕЗ ДОМ ПОСРЕЩАТ ПРАЗНИЦИТЕ В СОФИЯ? ГОВОРИ СТОЛИЧЕН ЗАМЕСТНИК-КМЕТ

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица ще работи и по празниците денонощно, обяви пред Actualno.com Албена Атанасова, която е заместник-кмет на Столична община по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания"."От 2020 г. Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица функционира целогодишно при 24-часов режим на работа. И през настъпващите празнични дни, в Кризисния център ще продължаваме да приемаме всички нуждаещи се лица, като социалната услуга ще работи денонощно. Основната ни цел е да се отговори максимално на потребностите на останалите без дом граждани на територията на София", обясни тя.

КРИЗАТА ТЛАСКА КЪМ ПРОСТИТУЦИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЖЕНИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Инфлацията и високите разходи за живот тласкат жените към проституция, пише Financial Times. Към Английската асоциация на проститутките вече се обръщат за съвети как да започнат занаята - майки, служители в офиси и продажби, които нямат с какво да платят наем, бензин или с какво да си купят училищна униформа.

ЕТНОЛОГ: БРОЯТ НА ЯСТИЯТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР ПОВЛИЯВА НА УСПЕХА ПРЕЗ ГОДИНАТА

Вярва се, че броят на ястията на Бъдни вечер повлиява на успеха през годината. Това коментира пред Actualno.com етнологът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН д-р Радина Илиева по повод Бъдни вечер. От думите ѝ стана ясно, че трапезата не се вдига цяла нощ, а всеки трябва да опита от всичко на масата, за да има късмет и да му върви през годината.

ПУТИН ГОТВИ АРМИЯТА СИ ЗА НОВА АТАКА В УКРАЙНА, ПРИ БАХМУТ РУСНАЦИТЕ ОТСТЪПВАТ

Русия изглежда ще опита зимна офанзива в Украйна, въпросът е какъв ще е мащабът ѝ. Това посочва в своя дневен доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Според оценката, все още е невероятно да има атака откъм Беларус, защото няма признаци за формиране на големи военни групи там, а едва ли беларуската армия ще атакува без подкрепа на руски сили, особено въздушна. Но че опасността се увеличава не е само преценка на украинското разузнаване, а реална заплаха. Вероятно е на първо време да има диверсионни операции, с цел ангажиране на украински сили, което да не позволи на украинската армия да повтори успешно контраофанзива като тази в Харковска и Херсонска област.

РЪСТ В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент, сочат последните данни на Единния информационен портал. 180 са новите заразени с коронавирус за 23 декември, като те бележат ръст от 33 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 147 случая. Направени 2240 са теста (PCR и антигенни), като те са със 125 по-малко спрямо отчетените 2365 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 6,12% до 8,03 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com