Путин готви армията си за нова атака в Украйна, при Бахмут руснаците отстъпват (ВИДЕО)

16393
Путин готви армията си за нова атака в Украйна, при Бахмут руснаците отстъпват (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Русия изглежда ще опита зимна офанзива в Украйна, въпросът е какъв ще е мащабът ѝ. Това посочва в своя дневен доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Според оценката, все още е невероятно да има атака откъм Беларус, защото няма признаци за формиране на големи военни групи там, а едва ли беларуската армия ще атакува без подкрепа на руски сили, особено въздушна. Но че опасността се увеличава не е само преценка на украинското разузнаване, а реална заплаха. Вероятно е на първо време да има диверсионни операции, с цел ангажиране на украински сили, което да не позволи на украинската армия да повтори успешно контраофанзива като тази в Харковска и Херсонска област.

Показателно е, че през последното денонощие има информация от Генералния украински щаб за две прихванати руски диверсионни групи – едната при Високо, в област Суми, на границата с Русия, а другата при Катно, в Харковска област, отново близо до границата с Русия – на около 8 километра. Руснаците са отблъснати, като явно задачата им е била разузнаване с бой.

Засега обаче по-сериозна изглежда опасността от руска атака през Луганска област. Там украинците натискат да пробият линията Сватово – Кремена, което ще им позволи да поставят под контрол руската логистика, идваща по жп маршрути, които минават през цяла Украйна от север на юг и започват още в Русия. Геолокализирани кадри показват влак, натоварен с танкове Т-90М и Т-62М, който идва от Ростовска област и е в Луганска област.

В Луганска област обаче украинската армия усилва обстрела по още една важна за Сватово позиция - Коломичиха, на 10 километра северозападно от града. Геолокализирани кадри показват какво правят украинските военни - прецизен огън по руски позиции.

Иначе на фронта в Донецка област към момента няма някакви много големи промени. За отбелязване е, че дори популярният руски канал "Рибар" вече признава, че руснаците не владеят толкова сигурно инициативата при Бахмут, макар че признанието е с половин уста: "на украинското командване се удало леко да забави темпото на настъпление на руските сили". Само че геолокализирани кадри от дрон показват как руските сили, най-вероятно ЧВК Вагнер, отстъпват обратно в индустриалната зона на Бахмут, точно както вече отбеляза Игор Гиркин.

Освен тези кадри, има и други - по-зловещи, които са от Озаряновка. Селото е на 13 километра югоизточно от Бахмут и там е имало украинска атака, като са заснети трупове на руски войници в един от защитните окопи, изградени при населеното място. Според руски канали в Телеграм битките там продължават, както и в Клещеевка, на 4 километра южно от Бахмут.

ОЩЕ: Русия пак увърта и продължава да създава опасност за ядрен инцидент с АЕЦ Запорожие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com