Замръзват ли европейците без руския газ и колко руснаци студуват?

14528
Замръзват ли европейците без руския газ и колко руснаци студуват?
Снимка: Getty images

Според руската пропаганда европейците са започнали да секат дърветата в парка за дърва за огрев и аха да замръзнат без руския газ. В същото време в Русия газ има, но за милиони хора той е недостъпен. В някои региони една трета от населението трудно заплаща домакинските услуги, а хиляди остават всяка седмица без отопление заради аварии. 

Ще преживее ли Европа зимата?

Накратко, да. Тази зима Европа ще преживее благодарение на съкращаването на потреблението и пълните газови хранилища, но как ще премине следващата зима е трудно да се предвиди. 

Европейският съюз внася 83% от природния газ, до войната в Украйна делът на руския газ в този внос е 40%. Към септември 2022 година той падна до 9%. Независимо от стремителното съкращаване на закупуването на газ от Русия има четири причини, поради които европейците не замръзват и промишлеността не спира. Това пише в свой анализ изданието "Важные истории".

Първо, доставките от Русия намаляха, но не са напълно спрени, а освен това нараснаха доставките на втечнен газ (от САЩ). Второ, газовите хранилища в европейските страни са 85% пълни. Трето, страните от ЕС помогнаха на семействата и бизнеса със субсидии, отделяйки за борбата с енергийната криза 600 млрд. евро. Половината от тези средства отдели Германия. Четвърто, отоплителният сезон в Европа се измести почти с месец - времето през октомври и ноември се оказа рекордно топло. 

Друга не по-малко важна причина е, че европейците започнаха да пестят енергия, като намаляват температурата в домовете или изключват осветлението през нощта. Правителствата принуждават промишлените производства да съкратят потреблението на енергия. 

С какво се топлят руснаците и европейците? 

До енергийната криза през 2022 година основният източник за отопление на домовете в Европа е газът, през 2020 година той е осигурявал 39% от топлината в европейските домове. 26,8% от жилищата са се отоплявали за сметка на възобновяеми източници на енергия - слънчева енергия, биогаз, термопомпи, а така също и дърва или пелети. 

Рублата се свлича, руснаците ги очаква нова бедност

През изминалата седмица рублата спадна до майските си нива спрямо долара и еврото. Експертите прогнозират, че това не е пределът и пред...

След началото на войната в Украйна европейците започнаха да търсят алтернатива на газа. През есента на 2022 година в страните от ЕС нарасна търсенето на дърва и производните им, съобщи Bloomberg. В бъдеще ЕС ще премине на по-съвременни източници на енергия и ще използва слънчева и вятърна енергия, за да понижи зависимостта от изкопаемите видове гориво. Според Международната агенция за енергетика мощността на възобновяемите източници ще се удвои в близките пет години. 

Независимо от това, че в Русия газът осигурява повече от половината на цялата потребяема енергия (52,8%), близо всяко двадесето семейство в страната живее без газ - това да 2,5 млн. семейства. В повечето случаи те нямат възможност да го ползват. 

В някои региони хората живеят практически без газ изобщо. Например, в Магаданска област 99% от семействата не могат да ползват газ, в Камчатския край - 86%, а в Приморие - 83%. При това по данни на същия Росстат тези субекти са добре снабдени с централно отопление - използвано от 75% до 99% от домакинствата. 

"Европейците, както в Средновековието, се запасяват с дърва за зимата", казва руският президент Владимир Путин и добавя, че сами са виновни за това. Но с дърва и въглища се топлят не само европейците, а и руснаците. По данни на Росстат през 2014 година всяко десето семейство в Русия е използвало локално парно на дърва за отопление на дома. 

Този вид отопление се използва не само в селата, но и в големите градове, например в Екатеринбург и Перм. То се среща дори в някои домове от Подмосковието. В тези печки заради ниската температура горивото не изгаря напълно и във въздуха се изхвърлят множество вредни вещества. 

"Приятелски" огън: Как руските военни се убиват един друг

За 10 месеца пълномащабна война в Украйна руските военни загиват не само в бой срещу украинците, но и от "приятелски огън". Такива загу...

Разходите за дърва и въглища представляват значителна част от бюджета на домакинствата. Властите в Бурятия дори отделиха средства за безплатни дърва за роднините на мобилизираните. В региона почти половината от домакинствата се отопляват на дърва и въглища. В република Алтай делът на разходите за дърва и въглища може да достигне 30%.

Колко жители на Европа и Русия не могат да се стоплят у дома?

През 2021 година 8% от жителите на ЕС не са могли да си осигурят адекватно ниво на топлина в дома, по данни на Евростат. Най-много такива семейства има в България (27%) и Литва (23%), а най-малко в Норвегия и Швейцария (по-малко от 1%).

В Русия средно 7% от семействата нямат достатъчно средства, за да поддържат жилището си топло. Сред градските семейства този дял е 6%, а сред селските - 10%, т.е. всяко десето семейство в селска местност няма пари за отопление. Средства за отопление не достигат не само на семействата, но и на цели общини.

Всяка седмица хиляди руснаци остават без отопление заради аварии на отоплителната мрежа. Например, на 14 декември в град Братск в Иркутска област 15 хил. души останаха без отопление при температура от минус 25 градуса.

Вижте с колко поевтиня природният газ в Европа

Природният газ в Европа поевтиня с 6,57% към 10:25 часа българско време днес спрямо цената при затварянето на борсата снощи, показват д...

Причината за авариите е амортизацията на системите. По данни на експерт, пожелал анонимност, 90% от всички водопроводни, канализационни, отоплителни мрежи, оборудване на котелни и друга инфраструктура е амортизирана. 

През 2016 година тогавашният заместник-министър на енергетиката Вячеслав Кравченко докладва, че 68% от топлинната мрежа в страната е 100% износена. По-голямата част от тръбите е положена през съветско време и от тогава не е обновявана. 

В същото време хиляди руснаци всеки ден остават без топлина заради аварии, тук своята роля има и самата структура на отоплението. "Ние имаме централизирана система за топлинно снабдяване, наследство от СССР. Това означава, че при голяма авария по централните мрежи възникват проблеми веднага при хиляди и дори десетки хиляди потребители", обяснява експертът Игор Кузник.

Топлоснабдяването в Европа основно е децентрализирано и когато се случи авария, тя засяга 1-2 къщи.

Пестят ли енергията в Русия?

Еврокомисията с ново предложение за таван на цената на природния газ

Европейската комисия направи ново, по-ниско предложение за таван на цената на природния газ. Експертите свалиха възможната горна тарифа...

Износеността на мрежата води не само до аварии, но и до това, че ресурси и пари отиват на вятъра. По информация на бившия заместник-министър на енергетиката на Русия Вячеслав Кравченко в Русия на различни етапи от производството до потреблението на топлинна енергия се губи 60% от топлината. За сравнение във Финландия този процент е 20.

Заради амортизацията расте обемът на топлина, която не достига до домовете, а се губи при транспортирането по тръбите от котелните или ТЕЦ. През 2021 година загубите са съставлявали 12,5% от подаваната топлина, макар преди 25 години този показател да е бил 2,5 по-нисък. Цялата загубена топлина се плаща от хората. 

Друга причина за високите загуби е излишното отопление и липсата на регулиране в системата за топлоснабдяване. Това означава, че често в домовете се подава много повече топлина, отколкото е необходимо и хората дори се принуждават да отварят прозорците през зимата. Всичко това е изгодно за организациите, които осигуряват отоплението, защото подавайки повече топлина те получават повече пари. 

По думите на Игор Кузник топлината е стока: "Организациите, осигуряващи топлоснабдяването, имат голямо лоби. Това са хора, които имат свои хора във властта и пишат законите. Законът за топлоснабдяването е написан в полза на тези организации. Те са заинтересовани да продадат повече, да получат повече. Нямат причина да спестяват. В някои от новите блокове във входа е 30 градуса и това не може да се регулира. В страната има много излишно отопление."

Като цяло Русия е на предпоследно място от всички страни по енергоефективност на икономиката. По-лоша е ситуацията само в Иран. Този показател се изчислява като отношението на всички загуби за отопление в страната към БВП и отразява до колко икономично страната изразходва енергоресурсите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари