Етнолог: Броят на ястията на Бъдни вечер повлиява на успеха през годината

17858
Етнолог: Броят на ястията на Бъдни вечер повлиява на успеха през годината
Снимка: iStock

Вярва се, че броят на ястията на Бъдни вечер повлиява на успеха през годината. Това коментира пред Actualno.com етнологът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН д-р Радина Илиева по повод Бъдни вечер. От думите ѝ стана ясно, че трапезата не се вдига цяла нощ, а всеки трябва да опита от всичко на масата, за да има късмет и да му върви през годината.

Трапезата на Бъдни вечер

ОЩЕ: Постна баница с локум по стара бабина рецепта

"Трапезата заема важно място на Бъдни вечер. Изобщо целият ден е подготовка за вечерната трапеза – месят се обредни хлябове и се готвят постните ястия. Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството – ястията са най-разнообразни, като тук идеята е да има от всичко през годината", обясни д-р Илиева.

Тя добави, че броят на ястията са 7 или 9. "Числа, които още от древни времена са приемани за съвършени, носят завършеност, те трябва да повлияят на успеха през новата година“, коментира д-р Илиева.

Етнологът обърна внимание, че традиционно трапезата се слага върху слама, с която после връзват плодните дръвчета – за да раждат. "Стопанинът прекадява трапезата и разчупва обредните пити – първо се оставя парченце на св. Богородица, после на къщата, на гумното (равно и утъпкано кръгло място, където се вършее с рогат добитък, впрегнат в диканя, или само с коне), на бабата и на всички останали членове на семейството", каза д-р Илиева.

ОЩЕ: Най-вкусната баница с праз за Бъдни вечер

Тя разясни, че в Бъдни вечер е начало на Мръсните дни, които са граница между старата и новата година. "Затова и обичаите и обредните практики са с цел да помогнат на семейството да премине благоприятно и да получи здраве и плодородие през новия стопански период. Вечерта на 24-ти декември всички православни християни преживяват едно очакване на раждането на младия бог, на Христос!", коментира етнологът.

ОЩЕ: Рецепта за най-старата баклава за Бъдни вечер

Названията на Бъдни вечер

"Най-често наричана Бъдни вечер, вечерта на 24-ти декември, е известна и с други наименования, като Малка Коледа или Манечкото Коледо (Софийско), Кадена вечер, Суха Коледица/Коледа (Хасковско), Вечерня, Божич, Крачун (Плевенско/Ломско). Разбира се, тези названия са разпознаваеми за определени и различни части от страна ни. Но определено Бъдни вечер е общото название, прието навсякъде", обясни д-р Илиева.

ОЩЕ: Молитви за Бъдни вечер

Бъдника

Д-р Радина Илиева обърна внимание, че названието на Бъдни вечер се свързва с бъдника и значението му в обредността. По думите ѝ от една страна бъдникът е знак на световното дърво, символизиращ Вселената, от друга страна огнището е защитената зона на дома, там където е сакралният център – огънят.

"Преплитането им при гадаенето ще предскаже бъдещето, ще покаже каква година се очаква за домакинството. На някои места в страната ни все още вярват, че въглените от бъдника са с магическа сила, затова и са използвани от бабите баячки за лекуване на уроки и страх. От друга страна, бъдникът е натоварен с апотропейна сила, затова и е използван за предпазване от зли сили.

Горенето на бъдника трябва да не спира през цялата нощ, за да бъде сполучлива годината По горенето му се гадае за плодовитостта на добитъка: колкото повече искри пуска, толкова по-плодовити ще са овцете и т.н. Стопанката нарича: „Колкото искрици толкова пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!“, обясни д-р Илиева.

ОЩЕ: На Бъдни вечер НЕ правете тези 3 неща

Новите явления на празника

ОЩЕ: 3 нетрадиционни ястия, които си струва да поднесете на трапезата за Бъдни вечер

Етнологът коментира, че българската традиционна култура е запазена в относително цялостна форма до края на ХІХ-ти век. По думите ѝ обаче тя е динамична, а не статична и търпи заемки и преливания от други културни системи. "Винаги правим уговорката, че тя е разпространена в една предимно селска среда, докато в града навлизат нови явления и влияния, като коледната елха, елементи от коледната украса, нововъведения от европейската кулинария и т.н. И това е така, защото една от ценностите на празника е споделеното време на радост и веселие, а то предполага и оживен културен диалог. От сърце пожелавам на всички ни една усмихната, уютна, топла и по детски вярваща в чудеса вечер! Нека всеки един от нас да намери под елхата или до огнището, това, от което наистина има нужда! Обичайте и бъдете силно обичани!“, пожела етнологът.

ОЩЕ: 20 оригинални пожелания за Бъдни вечер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com