Как хората без дом посрещат празниците в София? Говори столичен заместник-кмет

7165
Как хората без дом посрещат празниците в София? Говори столичен заместник-кмет
Снимка: БГНЕС

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица ще работи и по празниците денонощно, обяви пред Actualno.com Албена Атанасова, която е заместник-кмет на Столична община по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания".

"От 2020 г. Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица функционира целогодишно при 24-часов режим на работа. И през настъпващите празнични дни, в Кризисния център ще продължаваме да приемаме всички нуждаещи се лица, като социалната услуга ще работи денонощно. Основната ни цел е да се отговори максимално на потребностите на останалите без дом граждани на територията на София", обясни тя.

ОЩЕ: Кризисните центрове в столицата ще работят денонощно заради студовете

Атанасова каза, че в навечерието на най-светлите християнски празници за всички потребители в Центъра за кризисно настаняване ще бъде осигурена празнична вечеря за Бъдни вечер и за Коледа. "Настанените лица ще получат традиционни постни ястия за Бъдни вечер и празнична вечеря по случай настъпващата 2023 година. Храната се осигурява от Столична община и с помощта на дарители", уточни заместник-кметът.

Албена Атанасова обърна внимание, че Центърът за кризисно настаняване е с общ капацитет 170 места. "Налични са и над 50 допълнителни легла, които при необходимост се предоставят за ползване. Към настоящия момент не се наблюдава драстично нарастване на броя на потребителите, което се дължи на все още топлото време за сезона. Очакваме, както всяка година, в най-студените зимни дни, броят на настанените лица да се увеличи. Наблюдението за изминалия сезон е, че 50% от хората, изявили желание и потребност от услугата, са с настоящ и постоянен адрес, различен от територията на град София", каза заместник-кметът.

От думите ѝ стана ясно, че Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица продължава да функционира на територията на София за единадесета поредна година.

ОЩЕ: Създават жилищна сграда за настаняване на бездомни хора в Асеновград

"Случаите на кризисни ситуации, при които възниква спешна нужда от осигуряване на подслон и подкрепа за бездомни лица, показват необходимост от функциониране на социални услуги за предоставяне на близка до семейната грижа за лица, временно или трайно лишени от дом. В тази връзка, е осигурено функциониране на Центъра целогодишно с двадесет и четири часов режим на работа и след края на извънредното положение и въведените противоепидемични мерки. Това е от изключително значение за устойчивостта на подкрепата, която бездомните лица получават", коментира Атанасова.

Тя отчете, че Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица има огромно социално значение, тъй като отговаря на потребностите на най-уязвимата част на обществото - лица, останали без дом, работа и отпаднали от здравноосигурителната система. Според нея алтернатива за подслон и грижа за тях е именно Центърът, където получават храна, социална и психологическа подкрепа, медицинска консултация и настаняване при необходимост в лечебно заведение.

"Във връзка със случаи на бездомни по улиците, сигналите от граждани на столицата и други институции, почти винаги от страна на екипа на социалната услуга се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция. Поради тази причина екипи осъществяват и мобилна работа, която се изразява в извършване ежедневно издирване, както и работа по сигнали за наличие на бездомни лица на територията на Столична община. И през настоящата година наблягаме на мобилната работа, за да се избегне до максимална степен оставането на лицата на улицата. Социалните работници разглеждат всеки един случай, подхождат индивидуално към лицата с цел оказване на адекватна подкрепа, в зависимост от техните потребности.

В интернет пространството също има налична информация за Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица, също така са предоставени и телефони за връзка и съдействие. Много често гражданите на столицата, когато срещнат човек на улицата, се свързват с нас, подават сигнал, или насочват бездомния към Центъра", обяви още Албена Атанасова.

Сигнали могат да се подават денонощно на дежурния телефон на Столична община: 070017310 и 02/9377303, както и на телефоните на центъра: 0889509211; 0889095417 

ОЩЕ: Италия регистрира рекорден брой живеещи в абсолютна бедност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София