Най-важното за деня, 26 октомври 2022 г.

4235
Най-важното за деня, 26 октомври 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 октомври.

РАДЕВ КЪМ ГЕРБ: КЪМ ПЪРВИЯ МАНДАТ СЕ ГЛЕДА С ГОЛЯМА НАДЕЖДА

Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза. Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната.

ИЗНЕНАДА: В НЕРАБОТЕЩ ПАРЛАМЕНТ ГЕРБ ГОТОВИ ДА РАБОТЯТ ЗА КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА

Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна комисия - по конституционни въпроси. В миналото 47-о НС имаше такава Временна комисия, но тя така и не заработи, след като ГЕРБ-СДС и ДПС я бойкотираха.

ПАРЛАМЕНТЪТ СПЕШНО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА НАЗНАЧАВА: С ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ ВИСЯТ В БНБ, КФН И ВСС

Председателят на парламента Вежди Рашидов обяви овакантените органи с изтекъл или предсрочно прекратен мандат, за които следва да се проведе процедура по избор. 

НС ЗАДЪЛЖИ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ДО 7 ДНИ ДА ВНЕСЕ ДА ВНЕСЕ ЗАКОНИТЕ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Парламентът прие решение, с което задължи служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, в срок от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на Плана за възстановяване.

ЗНАКОВО ЛИЦЕ ОТ СКАНДАЛА "КАПИТАН АНДРЕЕВО" СЕ ПАЗИ ОТ ДЕПУТАТ, ГОВОРЕЩ НА СТУДЕНТИ ЩО Е ТО КОРУПЦИЯ

Депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Константин Бачийски присъствал на открита среща със студенти в Университета по хранителни технологии (УХТ) - Пловдив в понеделник, 24 октомври. Лекцията била посветена на борбата с корупцията, но била прекъсната внезапно от ректора на учебното заведение проф. Пламен Моллов. Той е бивш директор на Българската агенция по храните (БАБХ) и беше освободен след скандал с "Аладин Фуудс".

ГЕШЕВ С ПРИМЕР ЗА ЛИПСА НА ДИАЛОГ: ПРОКУРОР И ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИК СЕ СРЕЩАТ В СЕКРЕТНА КВАРТИРА, ЗА ДА РАБОТЯТ

Апелативен прокурор и директор на ОДМВР във Варна са срещат нелегално в секретна квартира, за да могат да вършат работа по дела, за да не бъде уволнен директорът.  Това каза главният прокурор Иван Гешев.  Той се срещна с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Срещата му идва след като изпрати писма до всеки един от новите 240 народни представители и ги призова за дебат за съдебна реформа. 

КАРИМАНСКИ ОБВИНИ ВАСИЛЕВ, ЧЕ НЕ СИ Е ПЛАЩАЛ СМЕТКИТЕ В СТОЛА ДОКАТО Е БИЛ МИНИСТЪР

Политическите сили трябваше да дадат ясен знак какви политики трябва да се зададат в бюджета. Само преди по-малко от два месеца лидерът на БСП Корнелия Нинова призова служебното правителство да не прави бюджет, защото това не му е работа. А сега казва, че трябва да предложи бюджет. Какво се промени? Това каза съветникът на министъра на финансите Любомир Каримански в ефира на Нова телевизия относно отказа на служебното правителство да предложи бюджет за 2023 г.

ЗАРКОВ: МАШИННО И ХАРТИЕНО ГЛАСУВАНЕ ЕДНОВРЕМЕННО Е НАЙ-ЛОШОТО ВЪЗМОЖНО

„Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Базата на парламентаризма е доверието в изборния процес. Мотивите на избирателя да гласува не са дали гласува с бобче, на машина или хартия. Истинските мотиви да гласува е, че нещо ще се случва по-добре. Той има отношение да вярва, че когато иде да гласува, гласът ще бъде правилно отчетен, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати“.

КОГА ЩЕ ЗАВАЛИ ПЪРВИЯТ СНЯГ? ПРОГНОЗА ЗА НОЕМВРИ ОТ ПЕТЪР ЯНКОВ (ВИДЕО)

Високи температури в изминалия ден, на места до 29°C градуса. Това ни кара да се питаме: До кога ще продължи циганското лято? Дали времето през почивните дни ще е хубаво. В Студио Actualno каним авиационния синоптик Петър Янков.

ЧЕХИЯ РЕМОНТИРА УКРАИНСКИ ТАНКОВЕ. КЪДЕ ОТИВАТ НОВИТЕ МАШИНИ?

 

Чехия намери нов начин да помогне на Украйна, съобщи изданието Lidovkу. В допълнение към доставката на оръжия и боеприпаси, Прага помага за ремонта на повредената в битките украинска тежка техника, предимно танкове. Чешките отбранителни предприятия обаче се сблъскаха с недостиг на опитен персонал.

КАДИРОВ И ПРИГОЖИН КЛАТЯТ СТОЛА НА ПУТИН, А НА ФРОНТА НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗНАЧИМО

 

Поведението на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин подкопава все повече властта на руския президент Владимир Путин, макар на повърхността нещата да не изглеждат катастрофални. И Кадиров, и Пригожин за пореден път отправиха критики относно развитието на войната в Украйна, които по същество са критики към Путин.

"ВАГНЕР" СЕ МЪЧИ ДА НАЕМЕ ОБУЧЕНИТЕ ОТ САЩ АФГАНИСТАНСКИ КОМАНДОСИ, ЗА ДА СЕ БИЯТ ЗА ПУТИН В УКРАЙНА

 

Членове на Националния армейски корпус на командосите на Афганистан твърдят, че са получавали предложения да се присъединят към руската армия, за да се бият в Украйна. Това съобщават много на брой военни източници и такива от сферата на сигурността в азиатската страна пред Foreign Policy.

ПЛАН "МАРШАЛ" ЗА УКРАЙНА: ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е И КОЙ КОЛКО ПАРИ БИ ОТПУСНАЛ НА КИЕВ?

 

Лидерите на Европейския съюз и Германия започнаха мащабна подготовка за План „Маршал“ за възстановяването на Украйна – по подобие на американската инициатива, която помага за съживяване на западните европейски икономики след Втората световна война.

СВЕТОВНА ВОЙНА ПОД ВОДАТА: РУСИЯ АТАКУВА, КАК ЩЕ СЕ ЗАЩИТИ ЗАПАДА?

 

На 12 октомври руският президент Владимир Путин отправи зловещо предупреждение. Енергийната инфраструктура по света днес е изложена на риск, каза той. Путин отправи това предупреждение месец след като експлозии повредиха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които минават от Русия към Европа по дъното на Балтийско море. По това време тръбопроводите не се използваха (бел. ред. - "Северен поток 2" беше спрян от Германия заради подпалената от Путин война в Украйна). Но метан изригваше на морската повърхност няколко дни подред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в Западна България

Прогноза за времето - 15 май 2024 г. (сряда)

Избраха Царица Роза 2024 в Казанлък (СНИМКИ)

На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит на минерални извори

След обновяване: Клубът на фоторепортера бе открит с изложба

Най-важните новини за деня: 14 май 2024 г.

Невероятно, но факт: Парното в София поевтинява, в Търново и Бургас поскъпва

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com