Зарков: Машинно и хартиено гласуване едновременно е най-лошото възможно

1921
Зарков: Машинно и хартиено гласуване едновременно е най-лошото възможно
Снимка: БГНЕС

„Връщането на хартиената бюлетина ще е голяма грешка. Базата на парламентаризма е доверието в изборния процес. Мотивите на избирателя да гласува не са дали гласува с бобче, на машина или хартия. Истинските мотиви да гласува е, че нещо ще се случва по-добре. Той има отношение да вярва, че когато иде да гласува, гласът ще бъде правилно отчетен, няма да вижда задраскани протоколи и оспорени изборни резултати“.

Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков по БНТ.

Като член на БСП той припомни, че социалистите са настоявали в 44-ото Народно събрание за въвеждането на пълното машинно гласуване и не разбира защо БСП отстъпва от тази позиция.

Реформата в съдебната система

 „Всяко предложение минава през обсъждания, в които участват и магистрати. В 44-ото Народно събрание прокурорите много активно участваха в законодателния процес. Да, трябва да се чуват аргументите по същество. В същото време трябва да ясно, че държавата е тръгнала в посока, при която се поставят ясни рамки на ролята и ефективността на прокуратурата“.

„В предложението е съдия от Върховния касационния съд да разследва главния прокурор. Залагаме обжалване на актовете на прокуратурата, с които тя отказва образуването на производство“, допълни Зарков.

 Този въпрос е 2009 година и стои като диагноза за правосъдието, подчерта той.

„Иван Гешев трябва да бъде заменен. Ние сме се чували няколко пъти с него по време на този мандат. Нямам критика към оперативни неща. По отношение на създаването на условия за европрокуратурата срещнах подкрепа. Аз не харесвам Иван Гешев, той не харесва мен“, посочи Зарков.

 Антикорупционната комисия

„Новата Антикорупционна комисия няма да бъде бухалка. Този орган ще бъде насочен там, където боли – корупцията по висшите етажи. Няма да има спор кой ще е председател, а петте човека ще са на ротационен принцип. Този орган няма да се избира от парламента, тъй като това означава от определено мнозинство. Ще се избира от парламент, президент и върховни съдии“.

 Законите по Плана за възстановяването

 27 са законите, които трябва да бъдат прието до края на 2022 година. 10 от тях пише Министерството на правосъдието.

341 млн. лв. са похарчени за избори в последните 5 години

От избори в избори. И колко са ни стрували и ще струват предстоящите изборите? Това са най-често задаваните въпроси сред хората. Actual...

 „Те ще бъдат внесени веднага, когато са готови. Те не са нещо, което правим за Европа, а съдържат неща, с които трябва да се подобри живота на българите“, уточни Зарков.

„Един от най-важните закони е този за личния фалит. Той трябва да даде втори шанс и глътка въздух за хора, които заслужават. Човекът се казва Стоян, като него има хиляди. На 30 години се връща в България за операция. Влюбва се тук. Тръгва животът му, но нещата не се получават, както иска. За да запълва месеците взима по 300 лева. На 36 години връзката му се разпада, а им 40 хиляди лева кредити. Той не се отказва, започва да работи. От тогава са минали 10 години. Взимат му всичко, което е над минималната заплата. В момента 40-хилядният му кредит вече е 120-хиляден. С този закон ще направим така Стоян и кредиторите му да се видят, да се разберат и да продължи живота си“.

 „Ако не бъдат приети законите, България няма да получи втория транш плащания по Плана за възстановяване", обясни министърът.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика