Кадиров и Пригожин клатят стола на Путин, а на фронта не правят нищо значимо

11368
Кадиров и Пригожин клатят стола на Путин, а на фронта не правят нищо значимо
Снимка: Getty images

Поведението на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин подкопава все повече властта на руския президент Владимир Путин, макар на повърхността нещата да не изглеждат катастрофални. И Кадиров, и Пригожин за пореден път отправиха критики относно развитието на войната в Украйна, които по същество са критики към Путин.

Цитиран от опозиционното руско издание "Медуза"* с изказвания в телеграм канала си, Кадиров се оплаква как всъщност „специалната военна операция” си е война и че макар да е обявено военно положение в четирите незаконно анексирани от Русия украински области (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска), украинците не се притесняват и стрелят. "Ако дори един снаряд полети в наша посока, трябва да изравним градовете им със земята, за да разберат, че не може да си помислят дори да стрелят по нас", казва Кадиров, с което ясно показва недоволството си, че Русия буквално стреля само един-два дни (10 – 11 октомври) след взрива на Кримския мост.

Същевременно в The Washington Post се появи запис от личен телефонен разговор на Пригожин, в който той яростно критикува руското военно министерство, че използва армията му (ЧВК Вагнер) като основна ударна сила, без да му осигурява повече пари за необходимите оборудване и екипировка. Официално Пригожин отрече тези думи в коментар пред американското издание, но те са показателни с поведението му досега – дискредитиране на руското военно министерство т.е. институцията, която би трябвало оперативно да командва какво правят руските сили в Украйна.

Тази поредна публична изява на Пригожин според оценка в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) е поредното доказателство, че Готвачът на Путин всъщност оспорва монопола на Путин върху руското информационно пространство. Всъщност ЧВК Вагнер е упорито рисувана като елитна сила, макар че от началото на лятото атакува Бахмут и не може да го превземе.

Военните действия в Украйна

В Херсонска област руснаците продължават да се подготвят да отстъпят и минират определени райони при река Днепър, както и подготвят защитни позиции на източния бряг на реката. Конкретно, според Генералния щаб на украинската армия, подготовка за установяване на руска защитна позиция има при Горностаивка, на 40 километра северозападно от Нова Каховка. Има опити от руснаците да се поправят унищожени в миналото понтонни мостове.

Видимо голямо раздвижване на фронта в Херсонска област все още няма, като основно се водят артилерийски дуели и украинската армия по-твърдо гледа към Берислав и Нова Каховка. Украинците продължават да нанасят артилерийски удари с по-дългобойни оръжия като HIMARS по ключови за руснаците военни обекти, като продължават да се появяват видеа за удара срещу бойци на Рамзан Кадиров в Кайри, на 27 километра североизточно от Нова Каховка: ВИДЕО: Украйна изби десетки кадировци в Херсон, Пригожин говори смешки, докато ЧВК Вагнер губи в Бахмут

Сериозно внимание следва да се обърне и на т.нар. евакуация на цивилни от Херсон. Назначеният от руснаците зам.-областен управител Кирил Стремоусов обясни как 22 000 души вече са преселени от западния бряг на Днепър на източния и че "по програмата за преселване" на руските окупационни власти броят на "преселените" трябва да е 60 000 души. Възниква въпросът дали това не е пореден фрагмент от руската политика на преселване на украинци от вече завладени украински земи с цел обезлюдяване и евентуално презаселване с етнически руснаци.

В Донецка област също няма значима промяна в позициите на фронта. При Бахмут ЧВК Вагнер не само не осъществява напредък, а на някои места е принудена да отстъпи – например при т.нар. асфалтов завод в източните покрайнини на Бахмут. При Соледар украинците също успешно блокират опитите за руско настъпление, според сутрешната сводка на Генералния щаб на Украйна и според данни от руския телеграм канал "Рибар". Сега военните сили на т.нар. ДНР оповестиха гръмо в Телеграм, че битката за Авдеевка е в разгара си и те се стремят да обкръжат града, но руският военен блогър Борис Рожин категорично заявява, че няма достатъчно руски сили, за да се стигне до обкръжаване и превземане на Авдеевка в момента.

В Харковска и Луганска област надлъгването по линията Сватово – Кремена продължава. Руснаците твърдят, че са отблъснали фронтална украинска атака срещу Кремена, а украинците – че не са позволили на руснаците да атакуват успешно Билохоровика, при река Северски Донец. Има данни, че украинците трупат хора и техника за офанзивни операции, а руснаците допълнително подсилват защитата на Сватово. Според управителя на Луганска област Серхий Хайдай целият бряг на река Красна при Сватово е миниран от руснаците. От руска страна има информация, че украинците се стремят да направят пробив от Лиман към границата с Белгородска област, който ще позволи прекъсване на важни логистични линии за руската армия в Сватово.

Интересна новина е и, че Русия е пратила жалба до Съвета за сигурност на ООН и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно дейността на "американски биологични лаборатории" в Украйна. Русия иска по този въпрос да има заседание на Съвета за сигурност на 27 октомври. В жалбата, според публикация в контролираната от Кремъл руска информационна агенция "Интерфакс", пише, че ООН трябва да изясни дали Вашингтон и Киев със сътрудничеството си спазвали Конвенцията за биологичните оръжия.

Какво всъщност са въпросните биолаборатории, които руската пропаганда демонизира отдавна: Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

Междувременно, при посещението си в Украйна, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща, че Германия ще достави още 4 системи за залпов огън MARS II и 4 гаубици. Това е германският еквивалент на тежка форма на HIMARS.

ОЩЕ: Българин показа кои са руснаците, стоящи зад бомбардировките, спрели тока в Украйна

* Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа