"Вагнер" се мъчи да наеме обучените от САЩ афганистански командоси, за да се бият за Путин в Украйна

7486
"Вагнер" се мъчи да наеме обучените от САЩ афганистански командоси, за да се бият за Путин в Украйна
Снимка: Getty Images

Членове на Националния армейски корпус на командосите на Афганистан твърдят, че са получавали предложения да се присъединят към руската армия, за да се бият в Украйна. Това съобщават много на брой военни източници и такива от сферата на сигурността в азиатската страна пред Foreign Policy.

Преди САЩ да се оттеглят от Афганистан и така да позволят на талибаните да поемат контрола през август 2021 г., Вашингтон похарчи почти 90 млрд. долара за изграждането на Афганистанските национални сили за отбрана и сигурност. Командосите бяха обучени от американските Военноморски сили и британската Специална въздушна служба. В продължение на почти 20 години тези военни се биеха рамо до рамо с американците и другите съюзници.

От Русия: Денацификацията не успя, ред е на десатанизацията

За провеждане на "десатанизация" в Украйна призова помощник секретарят на Съвета по сигурност на Русия Алексей Павлов, според когото в ...

След изтеглянето на САЩ в Афганистан останаха между 20 000 и 30 000 командоси доброволци. Само няколкостотин висши офицери от командосите бяха евакуирани, когато страната попадна в ръцете на талибаните. Хиляди войници избягаха в съседните региони, докато талибаните преследваха и убиваха хора, лоялни на разпадналото се правителство. Много от командосите, които останаха в Афганистан, се укриха, за да избегнат залавяне и екзекуция.

Сега част от тях, очевидно, са попаднали в полезрението на частната военна компания "Вагнер" (на Евгений Пригожин), която опитва да мобилизира всевъзможен персонал заради тежкото положение, в което се намира в Украйна.

ОЩЕ: Талибаните сключиха сделка с Русия за петрол, газ и жито

Емблематична за пировия успех на командосите е битката при Даулат Абад, където през юни 2021 г. те се сражаваха с талибаните в очакване на подкрепления и доставки, които така и не дойдоха. Обученият в САЩ майор, който ръководеше подразделението - Сохраб Азими, се превърна в национален герой, когато стана ясно, че се е сражавал 50 дни подред, преди да се отправи към последната си битка.

Сега тези бойци са безработни и безнадеждни, а много от командосите все още чакат преселване в САЩ или Великобритания, което ги прави лесни мишени за вербовчици, знаещи какъв е манталитетът на висококвалифицираните бойци, пише Foreign Policy. Това твърдят и източници от афганистанските служби за сигурност. Бивш високопоставен служител, пожелал анонимност, заяви, че интегрирането им в руската армия "би променило правилата на играта" на фронта в Украйна. Припомни и че Владимир Путин се обърна към ЧВК "Вагнер" за набиране на затворници и други лица. Наскоро Пригожин, известен като „готвачът на Путин“, беше заснет да подписва договори със затворници в замяна на отменени присъди с цел укрепване на руските линии в Украйна.

Странни действия на демократите - оттеглиха писмото, с което настояха Байдън да преговаря с Путин

Групата от 30 конгресмени от Демократическата партия, която призова американския президент Джо Байдън да преговаря с Русия за прек...

Бивш служител, който е бил и офицер от афганистанските командоси, заяви, че според него „Вагнер“ стои зад набирането на афганистанските специални сили от Русия. "Казвам ви, че вербовчиците са групата "Вагнер". Те събират хора от всички краища на света. Единствената структура, която набира чуждестранни войници за Русия, са „Вагнер“, а не тяхната (б.а. - руската) армия. Това не е предположение, това е известен факт", каза той.

"По-добре би било те да бъдат използвани от западните съюзници, за да се бият заедно с украинците. Те не искат да се бият за руснаците; руснаците са врагът. Но какво друго ще направят?", допълва източникът.

Някои бивши командоси съобщават, че руснаците са се свързвали с тях по WhatsApp и Signal с предложения да се присъединят към руски "чуждестранен легион", за да се бият в Украйна. Новините за руските усилия за набиране на нови членове предизвикаха тревога в средите на бившите военни и служители по сигурността в Афганистан, като според членовете им до 10 000 бивши командоси може да са станали обект на предложения от страна на „Вагнер“.

Според друг военен източник, говорещ за афганистанските командоси - "те нямат държава, нямат работа, нямат бъдеще, те нямат какво да губят“. "Те търсят работа за по 3-4 долара на ден в Пакистан или Иран, или 10 долара на ден в Турция. А ако „Вагнер“ или други разузнавателни служби дойдат при някой човек и му предложат 1000 долара, за да стане отново боец, той няма да откаже. Ако намериш един човек, който да вербуваш, той може да накара половината от старото си подразделение да се присъедини, защото са като братя - и съвсем скоро ще имаш цял взвод“.

Републиканецът Майкъл Маккол заговори по тази тема през юли 2021 г., когато отчете „провала“ на евакуацията от Афганистан. Позовавайки се на разузнавателните средства на Съединените щати, сред които са и афганистанските командоси, той заяви, че те "потенциално могат да представляват риск за сигурността на САЩ, ако бъдат принудени да работят с противник, включително международни терористични групировки като Ислямска държава – Хорасан или държавни субекти като Китай, Русия и Иран".

Кадиров и Пригожин клатят стола на Путин, а на фронта не правят нищо значимо

Поведението на чеченския лидер Рамзан Кадиров и на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин подкопава все повече властта на руския през...

35-годишен бивш капитан от командосите, който се укрива в Афганистан, каза, че е помогнал на няколко свои бивши колеги да се свържат с бюро за набиране на персонал в Техеран, съобщи Foreign Policy. Според него новобранците са били превозвани от Афганистан до Иран, а след това до Русия. Какво се е случило после, остава неясно: "Когато приемат предложението на Русия, телефоните на командосите се изключват. Те действат много тайно", каза бившият капитан.

Той и други бивши командоси, които се намират в Афганистан и Иран, описват ужасяващите си условия на живот: "Ние сме много разочаровани. В продължение на 18 години, рамо до рамо, изпълнявахме опасни задачи с американски, британски и норвежки служители. Сега се укривам. Страдам всяка секунда", казва 35-годишният мъж. Той не се възползва от предложението на Русия, тъй като смята Москва за враг на страната си заради 10-годишната война на СССР там между 1979 и 1989 г.

Друг командос, който се е сражавал заедно с британските специални сили, каза, че е избягал в Иран, за да се спаси от талибанските ескадрони на смъртта, и сега се притеснява, че ще бъде арестуван от иранската полиция. И двамата командоси заявиха, че искат да се преселят във Великобритания, но нямат представа как да се свържат с властите, за да поискат закрила.

Сигналите за вербуване от страна на „Вагнер“, цитирани от Foreign Policy, са едни и същи към всички: "Всеки, който би искал да отиде в Русия, за да срещне по-добро отношение и добри ресурси - моля, изпратете ми името си и военния си чин“. Получателите са помолени да помогнат и за набирането на други членове на техните подразделения. Афганистанска телевизия съобщава, че предложенията за вербуване включват и руско гражданство.

Междувременно американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната съобщи, че руските официални лица опитват все повече да обвързват войната на Русия в Украйна с религиозни концепции, които са привидно достъпни както за християните, така и за мюсюлманите. Вероятно целта е така да обединят религиозните малцинства, а и православните християни в руските Въоръжени сили, сред които има напрежение. Помощник-секретарят на руския Съвет за сигурност Алексей Павлов повтори изявленията на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров от 25 октомври, че целта на войната в Украйна трябва да бъде "пълна десатанизация". Павлов твърди, че украинското общество е съставено от "фанатици", които се стремят да изоставят ценностите, поддържани от Руската православна църква, исляма и юдаизма.

Русия уведоми официално САЩ, че ще проведе учения на ядрените си сили

Русия е уведомила САЩ за плановете си да проведе годишни учения на своите ядрени сили, съобщи днес американското правителство, цитирано...

Кадиров заяви, че войната в Украйна сега е джихад срещу украинския "сатанизъм". Тези изявления може да представляват опит да се отклони несъгласието сред религиозните малцинствени групи в руските Въоръжени сили, защото има разцепления между мюсюлмански и немюсюлмански военнослужещи. Това дори предизвика изблици на насилие в руските редици.

ОЩЕ: ВИДЕО с побой на офицер над войник: Проблемът с расизма в руската армия носи още негативи за Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com