Наводненията взеха поне 8 жертви. Обявяват Ден на национален траур!

8714
Наводненията взеха поне 8 жертви. Обявяват Ден на национален траур!
Харманли е под вода, както и три села в Хасковско

Осем са жертвите от наводненията в Хасковско, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължават спасителните дейности в община Харманли. Смъртните случаи са вече осем - четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци.

Ден за национален траур ще бъде обявен, след като се уточни броят на жертвите от природното бедствие в Хасковско, това съобщиха за “Фокус” източници от Министерски съвет. Ако точката влезе в дневния ред на редовното правителствено заседание в сряда, тя ще бъде първа. Ако утре или в четвъртък бъде установен броят на загиналите, решението за обявяване на Ден на национален траур ще бъде взето „на подпис”.

Обстановката в област Хасково се усложни, международният път Е-80 е затворен към настоящия момент, защото Харманли се оказа под вода. Центърът на град Харманли е наводнен, в целия град няма ток, спрян е заради опасността от късо съединение, съобщи журналистът Георги Христов от електронното изданиеhaskovo.net.

Река Олудере, преля моста и наводни най-ниската част, която е пътят Е-80, който минава почти през центъра на Харманли (от хипермаркет Лидъл до бензиностанция Петрол). Това е един участък от 400 метра, непосредствено преди подхода към автомагистрала „Марица”.

Пътят през Харманли за Хасково е отрязан. В момента не могат да изпращат каквито и да е пострадали или евакуирани към Хасково, всички се пренасочват или към Харманли, или към Свиленград, каза Георги Христов.

Борисов: Повече от 5 са вече жертвите от наводненията в Хасковска област

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област. Това съобщи пред журналисти на летище Пловдив министър-председателят...

Три села в Област Хасково са потопени под вода – Стойково, Родопи и Динево, допълни той. По думите му – тези села традиционно се наводняват. Там няма информация за жертви. Има удавени животни.

Пожарната е евакуирала шест села – от сутринта, когато са получени първите сигнали, до момента.

В село Бисер са евакуирани 120 души, към момента. Има още, които се изнасят от селото. Бройката на хората, които са в неизвестност, в момента никой не може да я каже – от няколко души, до няколко десетки, каза Христов. Евакуираните са настанявани в Харманли, във фургони, в подвижни жилища и се търси – къде да бъдат изпратени.

В района на с. Бисер продължават спасителните действия. В района на Раднево - Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на „Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето. 12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия рано тази сутрин международен влак за Истанбул са настанени в Хасково и им е осигурена храна и отопление. 14 румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и са в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват четири екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.

Двата язовира "Ясна поляна" и "Камчия" в Бургаско преливат

Двата питейни язовира „Ясна поляна” и „Камчия”, които се експлоатират от ВиК-Бургас, се следят непрекъснато, съ...

Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми.

Започнал е да прелива яз. „Камчия”, област Бургас, с 11 куб.м. в сек.

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива. От два дни водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ. Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

В Област Бургас преливат яз. Ново Паничарево, яз Камчия, Дермен Дере, като от яз. Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски се извършва контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места.

В Област Кърджали преливат 2 микроязовира – Конево и Висока поляна. В община Крумовград преливат 4 микроязовира -Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере. Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители.

Потвърдена е информацията за пет жертви от наводненията в Хасковско

Потвърдена е информацията за пет жертви от наводненията в Хасковска област. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката в областт...

В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. Община Кирково – прекъснат е частично достъпът до 5 населени места - мах. Кос до с.Стоманци, мах.Караджовска до с.Дрангово, мах.Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с.Шопци, с. Яковица. Община Момчилград – затворени са два моста – за селата Загорско и Седлари.

В района на с. Гита в област Стара Загора има наводнени няколко къщи. Язовир Раднево прелива през двата си преливника. В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи. Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. Създадена е временна организация на движението във връзка с невъзможността за пропускане на ТИР-ове през ГКПП Капитан Петко войвода с 5 поста. Обявено е бедствие в община Гълъбово.

На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.

Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси. Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води.

Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество 1800 куб.м. в секунда. Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП - Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com