Новини или Novini – картината на печата за 27 септември

3553
Новини или Novini – картината на печата за 27 септември
Снимка: iStock/Guliver

27 септември ще се запомни с решението на Пленума на Върховния административен съд по три отделни закона, единият от които е т.нар. Закон "Пеевски – Цонев" за Корпоративна търговска банка. Изненадващо или не, но върховните съдии решиха, че е абсурд този закон да има ретроактивно действие що се отнася до цесии, направени преди приемането му и те да се обявяват за недействителни. В следващите редове Actualno.com ще ви представи какво друго видя като важно за деня българският печат.

Вестник "Сега"

Колегите изкарват на челно място информацията, че потребителските кредити поскъпват. Те цитират данни на БНБ, според които през август тази година средната лихва при отпускане на левови заеми е била 8,88%, а като се прибавят таксите и комисионните т.е. с годишния процент на разходите (ГПР) стига до 11,10%. Месец преди това, т.е. през юли, средната лихва е била 8,76%, а с ГПР – 10,91%. На годишна база разликата е още по-голяма – през август, 2017 година, средната лихва е била 8,10%, а с ГПР – 10,23%.

Другият интересен акцент на „Сега” е новината, че Италия ще въвежда базов доход от догодина. Мярката била включена в проектобюджета, само че това ще струва 20 млрд. евро допълнително и не е ясно откъде ще дойдат те.

Вестник "24 часа"

Основна тема на медията са нелегалните цигари и това, че всъщност търговията и съхранението на нелегални акцизни цигари не е престъпление. Припомня се как две поредни тримесечия се представя изследване на база преброени празни кутии за цигари, събирани от кофите за боклук и как на база това изследване намалявал сивия сектор при цигарите, но същевременно властите разкриват фабрики като тази в Карнобат – с мощност 1000 цигари на минута и 100 000 кутии на ден. Задава се и въпросът кой как изчислява сивия сектор тогава, след като бяха обявени пет нелегални такива предприятия?

Друг акцент в медията е новината, че енергийният министър Теменужка Петкова е започнала национална консултация по въпроса какво време да избере България – лятното или зимното. Припомняме, че ЕК настоява въпросът да бъде решен до пролетта на следващата година.

Вестник "Труд"

Вестникът изкарва за акцент Националната програма за качеството на въздуха, като с патос обявява, че с нея се въвежда стандарт за дървата за огрев (да са с определена влажност, както и да не могат да се секат по всяко време на годината), че до 2024 година трябва да бъдат спрени печките и котлите на твърдо гориво, за да няма прекомерно отделяне на вредни емисии, че ще се затегне контрола върху автомобилите и колко замърсяват при автопрегледите (ако няма катализатор, да бъде спиран от движение, а ако е стандарт Евро и Евро 1 – по-високи такси) и че стари коли на нафта няма да влизат в центъра на градовете. За всички тези мерки обаче трябват промени в законодателството.

Вестник "Монитор"

Главният акцент е, че близо 23 000 държавни служители имали карти, с които ползват безплатно градския транспорт в София. Най-много такива карти ползвали работещите в МВР - 19 000 карти на хартия и над 1000 електронни. За сравнение в здравното министерство има само 90 месечни карти, а в МОН – само 79 шестмесечни карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...