ВАС също обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен

2806
ВАС също обяви закона "Пеевски" за КТБ за противоконституционен
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Върховния административен съд обяви в четвъртък за противоконституционно обратното действие на закона "Пеевски" за банковата несъстоятелност. С това съдиите от ВАС се присъединиха към колегите си от Върховния касационен съд, които по-рано тази година атакуваха закона пред Конституционния съд. Позицията на ВАС ще бъде приложена към конституционното дело.

Всъщност ВАС определя за противоконституционни специални текстове, които следва да се приложат от 20 юни, 2014 година т.е. от затварянето на КТБ. Става въпрос за следните текстове: 

Бивши директори на КТБ със сигнал за Борисов за нерeдности, питат за 142 млн. лева

Над 10 сигнала относно пропуски, документални непълноти и кражби на документи и активи от масата на несъстоятелността на КТБ са били из...

Чл. 59 (5) Недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество, е всяко прихващане, независимо от това кога са възникнали двете насрещни задължения, което е извършено от кредитор или от банката:

1. след началната дата на неплатежоспособността;

2. след датата на поставянето на банката под специален надзор при условията и по реда на глава единадесета, раздел VІІІ от Закона за кредитните институции, включващ наложена мярка по чл. 116, ал. 2, т. 2 от същия закон, ако тази дата предшества датата по т. 1.

Цветан Василев: Вярвам на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

Вярвам повече на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Това заявява бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпо...

(6) В случаите по ал. 5 действието на прихващането се отлага до изпълнението на окончателната сметка за разпределение по чл. 104. При продажба на банката като предприятие прихващането има действие след одобряване на сделката от съда по чл. 91, ал. 3.

Законът "Пеевски" за КТБ цели улесняване на синдиците при водените от тях стотици дела за обезсилване със задна дата на прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според критиците на нормативния акт обаче неговото прокарване е силно закъсняло – с около три години, и към днешна дата предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.

В парламента законът бе подкрепен с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Преди гласуването един от авторите на закона Йордан Цонев (съвносител с Пеевски) направи специално изявление, че заведените съдебни дела за старите прихващания са с общ интерес от 1.17 млрд. лв. Стойността на заличените обезпечения, които със закона могат да се реактивират, е 233 млн. лв. Общият ефект от приемането на закона според Цонев е около 1.4 млрд. лв., които синдиците щели да съберат.

ВКС атакува закона пред Конституционния съд (КС) с аргумент, че обратното действие на закона нарушава основно изискване на правовата държава, а именно "законодателството да отговаря на принципа на стабилност и предвидимост". Създават се два успоредни правни режима - единият улеснява синдиците на КТБ, които водят делата за прихващанията, а другите са ответниците, които са участвали в сделките за прихващане на кредитите, смятат върховните съдии. 

"С това се създава неравноправно третиране на гражданските и стопанските субекти, участващи в производството по банкова несъстоятелност", обяви Търговската колегия на ВКС, когато атакува закона пред КС. Сега съдиите от ВАС се присъединиха към своите колеги в атаката на спорното законодателство пред Конституционния съд.

Бивш директор в БНБ е изтеглила пари от КТБ, като е знаела, че банката ще бъде затворена

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика