Новините: Най-важното за деня, 23 юли

5297
Новините: Най-важното за деня, 23 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини от 23 юли. 

РАШКОВ: ГЕШЕВ Е ИЗВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ДАВАМ ГО НА ПРОКУРОР

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира определен прокурор за действията на главния прокурор Иван Гешев и ще очаква този обвинител да прояви кураж.

ЯНАКИ СТОИЛОВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИ НА МНОГО ВЪПРОСИ И ДА ОСВОБОДИ ПОСТА

„Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата”. Това заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов.

ОГНЯН СТОИЧКОВ: СРЕЩУ ДВЕ ЛИЦА ОТ ПРОТЕСТИТЕ СА ПРИЛАГАНИ НЕПРАВОМЕРНО СРС-ТА

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС.

БОЙКО РАШКОВ ПОТВЪРДИ: ПОДСЛУШВАНИ СА И ЖУРНАЛИСТИ

Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, заяви вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

ГЕРБ-СДС НЯМА ДА УЧАСТВА В КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

ГЕРБ-СДС няма да участва в днешните политически консултации при президента Румен Радев, съобщи в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

ИТН ЗАГОВОРИ ЗА ОБЩИ ПРИОРИТЕТИ С БСП И ДПС

По основните приоритети, които ние имаме и които президентът смята за важни нямаме разминавания. По мое разбиране от декларациите на останалите политически партии - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и колкото и да е странно приоритетите по някои неща и на ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Според нас, ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след консултациите с президента.

ДИАЛОГЪТ МЕЖДУ ИТН И ДБ БИЛ КОНСТРУКТИВЕН, ТОШКО ЙОРДАНОВ МЪЛЧИ ЗА ДПС

Кабинети се редят, когато се прави сериозно месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време и няма да стане за една среща. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като заедно с „Има такъв народ“ обсъдиха евентуална подкрепа за съставянето на кабинет.

РАДЕВ КЪМ НИНОВА: ОТ ВАС ЗАВИСИ МНОЗИНСТВОТО

Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим отново, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждането на порочното управление, мафиотският модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани и, за да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултацията си с парламентарната група на БСП за съставяне на кабинет.

БЪЛГАРИЯ Е ДОСТИГНАЛА ВРЪХ НА НАКАЗАТЕЛНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА

Европейската комисия е открила срещу България миналата година 41 нови наказателни процедури за неспазване или непълно прилагане на законодателството на ЕС. Това сочат данните от доклад, представен днес от комисията.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: АКО ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НИ, ДОГОДИНА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЩЕ БЪДЕ 413 ЛЕВА

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев.

ГЕОРГИ ВУЛДЖЕВ: ЕВРОЗОНАТА ДЪЛГОСРОЧНО НОСИ ПЪЛЗЯЩА ИНФЛАЦИЯ, ВИЖТЕ И КАКВО СЕ СЛУЧВА В ГЪРЦИЯ (ВИДЕО)

"Най-голямото притеснение от влизането ни в еврозоната е какво ще се случи с цените. Според мен ще има ускорение на инфлацията в краткосрочен план. Става въпрос за първите 1-2 години след превалутирането. В други държави виждаме такива данни да по-висока инфлация." Това заяви в предаването Студио Actualno икономистът Георги Вулджев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...