Новините: Най-важното за деня, 5 януари

3677
Новините: Най-важното за деня, 5 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя по-важното от деня накратко.

КИРИЛ ПЕТКОВ: НЯМА ДА НАПРАВИМ ВАКСИНИРАНЕТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, НО ЩЕ НАСТОЯВАМЕ ДА Е ДОБРОВОЛНО

Няма да направим ваксинирането срещу КОВИД задължително, но ще настояваме да е доброволно. Масови са колебанията сред българското общество, въпреки правителствените призиви, но мярката не е получи доверие от самото начало. Това е и причината "Продължаваме промяната" да губят и политическото си доверие. Това каза Кирил Петков в ролята си на министър-председател в ефира на Блумбърг Тв България.

ЛЕКАРИТЕ СА СКЕПТИЧНИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПОЧИНАЛИ ПАЦИЕНТИ С ФАЛШИВИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ

МВР започва проверки за фалшиви сертификати, като ще разследва всеки починал от COVID със зелен сертификат от ваксинация. Целта е да се прекратят зловредните практики за купуване на сертификати. Това съобщи преди дни премиерът Кирил Петков.

ПРИМКАТА ОКОЛО НЕВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID СЕ ЗАТЯГА В ЦЯЛ СВЯТ

Все по-дълъг става списъкът на държавите по цял свят, които избират строги ограничения за неваксинираните си граждани с цел да ги принудят най-после да се решат на ваксинация, пише Le Figaro.

НАУЧНА ПОЗИЦИЯ ЗА ОМИКРОН: ЕДНА КРЕХКА СЛУЧАЙНОСТ ЗАСЕГА НИ ПАЗИ ОТ НЕЩО МНОГО ТЕЖКО

Комбинация от мутации, всяка от която по принцип има усилващ ефект на вирулентност, води до крехка атенюация при Омикрон. Това написа във Фейсбук молекулярният биолог д-р Георги Маринов, който е част от департамента по генетика на Станфордския университет.

ДЕПУТАТИТЕ ПАК ОТЛОЖИХА РЕШЕНИЕТО ДА СИ ВЪВЕДАТ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ

Народното събрание за пореден път отложи решението за въвеждане на зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание. От програмата за тази седмица отпадна обсъждането на предложението на д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" за въвеждане на зелен сертификат.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОТРЯЗА “ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЗА КОМИСИЯ ЗА COVID МЕРКИТЕ

Народното събрание отхвърли предложението на "Възраждане" за създаване на временна комисия за въведените у нас противоепидемични мерки срещу COVID-19. "За" него гласуваха 51, "против" 64 и "въздържал се" 30.

КАЦАРОВ Е СИГУРЕН, ЧЕ ГЕРБ ГО АТАКУВА С КПКОНПИ ЗА УЧЕНИЧЕСКИТЕ КОВИД ТЕСТОВЕ

Няма абсолютно никакви факти и аргументи, които да подкрепят корупция при купуването на ковид тестове за учениците. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ОТЗОВАВАМЕ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ОТ ВАЛЕНСИЯ, КРАЙ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ

"Оттук нататък политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, ще се приключва, особено в МВнР. Предлагам да отзовем Пламен Георгиев, който беше назначен по политически причини във Валенсия, Испания“. Това каза в началото на заседанието на правителството министър-председателят Кирил Петков.

ПРЕДСТОЯТ СПЕШНИ НАЗНАЧЕНИЯ В ДЪРЖАВАТА. ЕТО КАКВИ

Народното събрание трябва спешно да се заеме с назначаването на членове и ръководители на държавни органи, чиито мандати са отдавна изтекли. Това стана ясно от справка, изчетена от председателя на парламента Никола Минчев по време на днешното заседание.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: ЗА ДА НЕ Е НЕЗАКОННА, ТРЯБВА ИЗВЪНРЕДЕН ЗАКОН ЗА АМ “ХЕМУС“

Участък 10 на Автомагистрала "Хемус" е единственият добър пример, в който нещата са изрядни по Закона за обществените поръчки. Някои от другите участъци са в графа „незаконен строеж“, а други са проектирани просто непрофесионално. Единственият начин да ги узаконим е да минем през извънредно законодателство. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на първото заседание на парламентарната комисия за регионално развитие.

ГРИГОР САРИЙСКИ: СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА ПОДСКАЗВАТ, ЧЕ ТАМ ИМА КАРТЕЛ (ВИДЕО)

"Колебанията в цените на газа се дължат на човешката глупост. Става въпрос за преминаването към текущо ценообразуване на доставни цени на газа в ЕС, в което се включваше все по-голям дял на спотовия компонент. Приключихме с дългосрочните договори и преминахме към плащане буквално ден за ден. Цените ги плащаме според това, което се определя на борсата" Това заяви в предаването Студио Actualno Григор Сарийски, доцент от Института за икономически изследвания на БАН.

ЕКСПЕРТ: МОРАТОРИУМЪТ Е В ПОЛЗА НА ДОМАКИНСТВАТА С ВИСОКИ ДОХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ

Реално погледнато, при средно потребление на домакинство от 350 киловата, разликата от увеличението на цените нямаше да е голяма, замразяването на цените е в полза на домакинствата, които имат по-високо потребление. Това каза пред Actualno.com Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com