Кацаров е сигурен, че ГЕРБ го атакува с КПКОНПИ за ученическите ковид тестове

4772
Кацаров е сигурен, че ГЕРБ го атакува с КПКОНПИ за ученическите ковид тестове
Снимка: БГНЕС

Няма абсолютно никакви факти и аргументи, които да подкрепят корупция при купуването на ковид тестове за учениците. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров

Твърди се в прессъобщението на КПКОНПИ, че е нанесена щета на държавния бюджет. Предвидено е да се дават 12 лв. за тест, прогнозната цена е 8 лв. Купихме три пъти повече тестове за същите пари, т.е. три пъти по-ниска цена – между 2,50 и 3,50 лв. на тест, обясни д-р Кацаров пред bTV. Има ли злоупотреба – ето сметката на база обявените публично договори!

Стойчо Кацаров: Радвам се, че ще дам обяснения пред КПКОНПИ, защото така ще се разсеят всички съмнения

Всички процедури са проведени по прозрачен начин - всички документи са публикувани на сайта на здравното министерство. Благодарение на ...

"Може ли да ощетиш нещо, ако купиш нещо за три пъти по-малко пари", попита д-р Кацаров.

Същевременно бившият министър обясни, че било променено условието за неустойка при неизпълнение на договор. При първата покана имало случай на недоставени тестове от една фирма – неустойката обаче била 0,5% на ден. Променихме това и тя стана 5%, обясни д-р Кацаров. По думите му, след това имало фирми, които се отказали, а са подали оферти. Д-р Кацаров си вади заключение, че тези фирми всъщност били наясно предварително, че няма да се справят.

Д-р Кацаров заяви, че в разгара на Делта вълната сме били под заплаха да не се проведат изборите за президент и парламент, ако беше въведен локдаун. Ако това се беше случило, президентът нямаше да може да назначи ново служебно правителство, защото му изтича мандатът, напомни бившият здравен министър. И каза – по Закона за извънредното положение можех да не провеждам обществена поръчка.

Каква е причината да се стига до тук, с действията на КПКОНПИ? Според мен причината е, че засегнахме много сериозни интереси, каза д-р Кацаров. Един депутат индикира още преди да се проведе поръчката за тестовете, навя съмнения за корупция, добави бившият служебен здравен министър, без да казва конкретно име. "Представител на партия ГЕРБ", добави д-р Кацаров. По думите му, въпросният депутат казал и, че един от заместниците на д-р Кацаров щял да попадне в корупционна схема – но нито един от тях не участваше в обществената поръчка, заяви д-р Кацаров. "Не тестовете са причината да се търси уронване на доброто ми име – те са повод. Истинската причина е друга – тя е свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската болница", убеден е д-р Кацаров.

Ковид тестове от държавата за най-малките ученици има, за по-големите - още не

Ковид тестове за децата от I до IV клас има до края на следващата седмица. По региони са разпределени общо 310 200 теста със слюнка. За...

Според д-р Кацаров, има всъщност две линии на атака. Едната е политическа - служебното правителство и президента Румен Радев. Втората - Националната педиатрична болница. Има дадени 10 млн. лева и не е свършено нищо, но нищо не се разкрива. "Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван", каза бившият служебен министър. След въпрос, че в устройствения план на София не е предвидено да се строи детска болница на терен на болница "Лозенец". Но според Кацаров това може да се случи - само че трябва да има представен проект, за да се случи с Подробен устройствен план (ПУП).

В документацията, която е предоставена на прокуратурата, има достатъчно данни. Прокуратурата, не аз, трябва да каже кой стои зад атаката, категоричен беше д-р Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com