Лекарите са скептични за разследването на починали пациенти с фалшиви зелени сертификати

3298
Лекарите са скептични за разследването на починали пациенти с фалшиви зелени сертификати
Снимка: iStock

МВР започва проверки за фалшиви сертификати, като ще разследва всеки починал от COVID със зелен сертификат от ваксинация. Целта е да се прекратят зловредните практики за купуване на сертификати. Това съобщи преди дни премиерът Кирил Петков.

"От днес всеки починал от COVID, който е ваксиниран или се е водил ваксиниран ще бъде проверен от МВР. МВР ще отиде на адреса, където този сертификат е направен и ще направи проверка. Тази новина би трябвало да вкара в риск хората, които правят това действие", каза той, а идеята му вече била обсъдена с вътрешния министър Бойко Рашков.

Аctualno.com провери какво смятат лекарите - ще има ли полза от разследването на сертификатите на починали пациенти. Ето и коментарите им:

Д-р Гергана Николова: "Фокусът на истинските проблеми се измества"

"Нека да проверяват каквото поискат, само че МВР трябва да са наясно, че в цяла Европа има смъртни случаи на пациенти, които са ваксинирани. В крайна сметка ваксината не дава абсолютно на 100 процента защита. Нямам нищо против да се следят хората, които биха злоупотребили, но наказания трябва да има не само за издаващия, а и за този, който го ползва.", това заяви за Actualno.com общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Според нея отговорност трябва да се търси и от двете страни и докато това не се направи винаги ще има хора, които ще злоупотребяват.

“Всъщност не са толкова много хората, които издават фалшиви сертификати. Това не е само в България, а в цял свят. Злоупотребата не съществува в огромни мащаби и не е необходимо МВР да се намесва. С това трябва да се занимава етичната комисия към Български лекарски съюз (БЛС). Важно е да се засили ролята на БЛС по тази тема и тук е ролята на контролните му органи, които имат право да налагат санкции. Това може да става дори и чрез наказание, с което да бъдат отнемани лекарските права на хората извършили подобно престъпление", коментира Николова.

Тя добави, че е резервирана към идеята на управляващите, тъй като фокусът от актуалните проблеми се измества:

"Аз лично смятам, че в момента, в който се намираме в надигаща се пeта вълна и ние лекарите сме вече буквално изтощени, не мисля, че трябва да се търсят проблемите у лекарите. Имаме нужда от подкрепата на обществото, на управляващите и на всички, които могат да ни дадат едно рамо и да ни подкрепят", завърши тя.

Д-р Георги Миндов: "Това е вторична профилактика"
 

"С това решение няма да върнем, човека, който е починал. Проблемът е, че хората с фалшиви сертификати се движат в обществото и всъщност те са с по-големи контакти. Според мен проверките и контролът трябва да бъде върху тях. В момента фалшивите сертификати са много, защото сами се убедихте какво беше по празниците по моловете и хотелите", това коментира председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Фалшиви зелени сертификати - може ли някой да бъде осъден по сегашното законодателство?

Това е доста трудна задача. Нито една от двете страни няма интерес да си признае. Това заяви адвокат Мария Шаркова (тя специализира мед...

Той обясни, че контрол над ваксините има и предадените ваксини на всеки лекар или лечебно заведение се водят в системата на "Информационно обслужване". 

"Там може да се види по именно колко флакона ваксини и от кои са били вести. Вижда се колко са поставени, на кого са поставени, в кой ден, в коя минута и дори на коя ръка е била поставена. Данните се съхраняват в Информационно обслужване, информацията е конфиденциална, така, че ако МВР ще проверява това е пътят за да се проследи, къде и при кого се поставят най-много. Има си ДАНС, има си способи, СРС-та,... Не е нужно на всички лекари да се лепва  петното, че издаваме фалшиви сертификати", каза той.

Според сега действащият чл. 312 от Наказателния кодекс лекар, който снабди някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, когато не действа като длъжностно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Доктор Миндов обясни, че в този случай ще бъде почти невъзможно дабъде доказана вина на лекари. Причината е, че въпросният член касае издаване на лъжливо свидетелство за състоянието на здравето ни, а ваксините не се слагат, защото сме болни, каза той.

"Въвеждането на данните в електронната система за издаване на зелен сертификат, не представляват съставяне на документ с невярно съдържание по смисъл на закона. Така, че бълването на фалшиви сертификати ще продължи, за това е нужен засилен контрол, без да се налага МВР да обикаля по къщите на починалите. Превнецията и извършването на профилктиката както ние му казваме трябва да е преди това", завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com