Предстоят спешни назначения в държавата. Ето какви

8965
Предстоят спешни назначения в държавата. Ето какви
Снимка: БГНЕС

Народното събрание трябва спешно да се заеме с назначаването на членове и ръководители на държавни органи, чиито мандати са отдавна изтекли. Това стана ясно от справка, изчетена от председателя на парламента Никола Минчев по време на днешното заседание.

По закон държавните регулатори са независими. Идеята е парламентът да избира възможно най-качествените кадри за ръководители, а те на свой ред да контролират и надзирават безпристрастно и точно, без да се влияят от управляващите и без да изпълняват техните прищевки. Това е и причината да има мандати – за да не може властта да сменя заемащите ключови постове когато реши.

Регулатори

Според справката на Минчев трябва да бъде избран нов председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като мандатът на Иван Иванов е изтекъл. За това се говори още от края на миналата година покрай решението за увеличаване цените на тока, но процедурата не беше започната. Сега след решението за поскъпване на цената на газа с 30% премиерът Кирил Петков обяви, че членовете на енергийния регулатор с изтекъл мандат трябва да бъдат сменени.

За смяна е и председателят на Комисията за защита на потребителите. Мандатът на Димитър Маргаритов формално приключи още края на юни 2020-а.

Комисията за защита на личните данни също е с много старо ръководство. Председателят на комисията Венцислав Караджов и четиримата членове на комисията бяха избрани от парламента през април 2014 г. за 5-годишен срок

Сричащият депутат от ГЕРБ вече е секретар на парламента

Народното събрание прие предложението на ГЕРБ депутатът Стефан Апостолов да стане секретар на 47-то Народно събрание. Той заменя на пос...

И докато при КЗЛД законът допуска членовете ѝ да останат на поста до избора на нови, при Инспектората към Висшия съдебен съвет това не е така. Още през пролетта на миналата година изтекоха и мандатите и на инспекторите, и на главния инспектор Теодора Точкова, която беше замесена в скандала, станал известен като "ЦУМ-гейт".

Комисията по досиетата трябваше да бъде обновена още през 2017 г. Членовете ѝ се избират от Народното събрание и имат право на не повече от два петгодишни мандата по закон. На практика - през май 2022 г. Евтим Костадинов ще изпълни 15 години начело на КомДос, защото и досега няма кой да го смени.

Управителният съвет на Българската народна банка също очаква обновление, което трябваше да се случи още преди половин година. Гуверньорът Димитър Радев беше избран през юли 2015 г. с шестгодишен мандат, който изтече през миналото лято.

Ръководителят на НОИ Ивайло Иванов също е с изтекъл мандат от септември 2021 г.

Парламентът трябва да избере още двама конституционни съдии, главен инспектор и инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет, председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни, член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и член на Националното бюро за контрол за СРС. Кога ще се случи това - предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика