Примката около неваксинираните срещу COVID се затяга в цял свят

12712
Примката около неваксинираните срещу COVID се затяга в цял свят
Снимка: Getty Images

Все по-дълъг става списъкът на държавите по цял свят, които избират строги ограничения за неваксинираните си граждани с цел да ги принудят най-после да се решат на ваксинация, пише Le Figaro.

Расте броят на държавите в Европа, а и на останалите континенти, които въведоха (или се готвят да въведат) по-тежки ограничения за неваксинираната част от населението си, с убеждението, че те са тези, които се заразяват с тежки форми на Covid-19 и така увеличават натиска върху болниците. Така все по-усилено се затяга примката върху отказващите да се ваксинират. Те имат все по-ограничен достъп до условията за "нормален" живот, като са изключени от много публични места или обществени услуги, и дори от определени социални придобивки, пише изданието.

Бундестагът задължи здравните работници и войниците да се ваксинират

Бундестагът одобри решението за задължителна ваксинация на здравните работници, предаде АФП. Долната камара на германския парламент пр...

Във Франция, въпреки че парламентарният дебат по новия законопроект все още не е приключил, вече изглежда ясно, че достъпът до обществени места (ресторанти, кина, музеи, спортни зали, големи търговски центрове и много др.), както и до транспорта с влакове и автобуси между отделните региони, вече ще бъде възможен единствено за хора с "пълен ваксинационен цикъл". Здравният министър на Франция Оливие Веран в прав текст призна, че целта на тези мерки е да се окаже натиск върху неваксинираните, за да бъдат убедени да си сложат ваксини. "Трябва да разберете, че отсега нататък вече не можете да смятате, че за вас няма риск", заяви той, посочвайки, че 70% от пациентите на интензивно лечение в парижките болници са неваксинирани.

 

Подобно е положението в много други страни. От декември 2021 г. ваксинационни пропуски има в Германия, Австрия, Чехия, Естония, Латвия, Гърция, Ирландия, Малта и Румъния. В тези страни вече не е възможен достъп до определени места дори с отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.

Към тях сега се добавя и Италия, където от 10 януари драстично се свива достъпът на неваксинирани към цял списък от обществени места. Освен барове, ресторанти и спортни обекти, за тях вече ще бъдат недостъпни хотелите, религиозните церемонии, ски курортите, университетите и метрото. "Онези, които отказват ваксината, повече няма да имат достъп до социален живот. Нито до транспорта", обобщи ситуацията Il Giornale.

Сенатът на САЩ отхвърли задължителното ваксиниране в частния сектор

Сенатът на САЩ отхвърли наложеното от президента Джо Байдън задължително ваксиниране срещу Covid-19 в частни фирми с над 100 служители,...

Сериозни ограничения за неваксинираните има в Мароко и Алжир, а в Австралия те дори не се допускат в общинските библиотеки. В големи населени места във федералните щати пък здравната политика е оставена на преценката на местните власти - такъв е случаят в провинция Квебек (Канада) или в Ню Йорк (САЩ), където служителите в частния сектор са длъжни да се ваксинират. В руската столица Москва кметът в края на миналата година наложи забрана за излизане за срок от четири месеца на неваксинирани лица на възраст над 60 години.

Задължението за ваксинационен сертификат за достъп до определени места в някои части на света вече се е разпространило и до такива често посещавани обекти от ежедневния живот като държавните администрации или частните компании. Такъв е случаят с Тунис, където от края на декември действа подобен указ на президента Каис Саид въпреки енергичните протести на Amnesty International. Разпоредбите на този текст, който ще остане в сила за период от шест месеца, "ненужно застрашават средствата за препитание на тунизийците, като им налагат прекомерно строги санкции в случай на неспазване", заявиха от неправителствената организация в свое изявление.

Не по-различна е ситуацията в Саудитска Арабия, където само ваксинираните имат право на достъп до определени обществени места и до обществения транспорт.

 

ООН: Насилственото ваксиниране никога не е приемливо

Насилственото ваксиниране никога не е приемливо, заяви ръководителят на ООН по правата на човека, като подчерта, че страните, които обм...

Снимки: Getty Images

Задължителна ваксинация

Някои държави вече въведоха и задължителна ваксинация не само за определени категории лица, а за всички.

Първият такъв случай е Ватикана, където швейцарски гвардейци бяха принудени да напуснат служба още през октомври след отказа им да се ваксинират. Ваксината е задължителна и в две авторитарни държави в Централна Азия - Таджикистан и Туркменистан. В Индонезия също – макар там само една трета от населението да е ваксинирано, на практика всички неваксинирани са обект на санкции. Задължителна ваксинация има и в Еквадор (от петгодишна възраст) и във Федеративните щати на Микронезия в Тихия океан. В Нова Каледония, френската задморска територия, от септември също е наложена задължителна ваксинация на всички възрастни, въпреки че за момента не са предвидени санкции за нарушителите.

Протестиращи: Ваксините да не стават задължителни - СНИМКИ-ВИДЕО

Десетки протестиращи срещу COVID-ваксините и ограничителните мерки излязоха на протест в София, предаде репортер на БГНЕС. „Ако ...

Австрия, както вече сме писали, стана първата европейска страна, която наложи задължително ваксиниране от февруари 2022 г. При отказ глобите могат да достигнат до 7200 евро.

Икономически санкции

Друг заобиколен начин за налагане на задължение за ваксинация са икономическите санкции за неваксинираните. Това бе прието в Канада, където на неваксинираните лица, останали без работа, е отказано правото на застраховка за безработица.

И накрая, в Сингапур от 7 декември неваксинираните пациенти с Covid-19 трябва сами да си плащат медицинските разходи за хоспитализация при приемане за интензивно лечение. Средната цена на такъв престой е около 16 200 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа