Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители

28174
Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители
Снимка: БГНЕС

По-строга дисциплинарна отговорност за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и увеличение на минималните годишни застрахователни суми, са сред законодателните промени, които се обсъждат в правосъдното министерство.

Това поясни зам.-правосъдният министър Сабрие Сапунджиева на семинар в Сандански, предаде БГНЕС.

Предложенията са сегашните размери на минималните годишни застрахователни суми, чийто максимум е 1 200 000 лв. да станат 10 млн. лв. Аргументите са, че по-ниската сума не дава гаранция, че застрахователното обезщетение ще покрие причинените вреди при положение, че някои ЧСИ имат материален интерес по едно дело, който надхвърля многократно максималния размер на обезщетението.

Сапунджиева посочи, че трябват законодателни промени и за отговорността на ЧСИ-тата. Така към момента при най-тежки нарушения може да им се отнеме правото да упражняват професията за срок от 5 години. Обсъжданите промени са да бъде предвидена възможност това да е завинаги. Наказанията ще могат да се обжалват в съда и това ще е гаранция за справедливост. В момента се подават жалби срещу 8 до 10 от 163-мата частни съдебни изпълнители. През 2013 г. има увеличение на броя на образуваните дисциплинарни производства за ЧСИ. За миналата година те са 21, като 14 по искане на правосъдното министерство, 6 по искане на СКЧСИ и 1 по искане и на двете.

Според друго обсъждано предложение, трябва да се прецизират разпоредбите в процесуалния закон във връзка с подсъдността при изпълнителния процес. В момента в София има отделни ЧСИ с образувани около 40 000 дела, повече, отколкото цялата съдебноизпълнителна служба в Софийски районен съд, като 30% от всички изпълнителни дела са образувани пред съдебни изпълнители в столицата.

Според анализа на МП през 2013г. се наблюдава спад на новообразуваните дела пред ЧСИ и увеличение на масата на несвършените дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com