Оцеляла от "Титаник 2" българка: Хората се бутаха като животни

37429
Оцеляла от "Титаник 2" българка: Хората се бутаха като животни
Тя успява да се спаси от ледените морски води благодарение на своя приятелка, която вече е преживяла подобно премеждие

Пасажерите от лайнера "Коста Конкордия" се бутаха като животни, крещяха, плачеха, викаха. Това си спомня оцелялата от италианския "Титаник" българка Донка Тодорова, предаде АСН.

Тя успява да се спаси от ледените морски води благодарение на своя приятелка, която вече е преживяла подобно премеждие на кораб. Преди да се качи на спасителната лодка, тя успява да свали високите токчета, с които е била на вечерята.

"С моята приятелка обухме удобни обувки, сложихме си якетата, взехме си и спасителните жилетки. Качихме се на палубата и чакахме там един час. Тръгнах само с една малка чантичка, с нея бях на вечерята. Там ми бяха телефонът и фотоапаратът. Нищо друго. Дори документите ми останаха на борда. Бяхме толкова уплашени, че не сме помисляли да носим багаж. Искахме само да се спасим", спомня си ужаса българката, която от 15 години живее в Италия.

Донка Тодорова тръгва на круиза заедно с още 300 човека, шефове на фризьорски салони, които работят на Ботуша. Те се качили на "Коста Конкордия" за семинар, на който ги учат не само да подстригват и да правят прически, но и да поддържат цялостен стайлинг на хората - грим, прическа.

В събота е трябвало да стартира първият урок. Дотам обаче не се стига. "За първи и последен път ходя на круиз. Надявам се да ни възстановят парите, защото всичко ми остана там - багаж, дрехи, документи", казва Донка. По думите й част от пасажерите били евакуирани по голи гърбове, с официални рокли и високи токчета. Около тях пищели деца, възрастни хора.

Донка вече е в града, в който живее - Чивита, при семейството си. "Прибрах се снощи. Обадиха ми се страшно много приятели, които се бяха притеснили за мен", разказа пред "Стандарт" българката.

"Батерията ми падна. Успях само да се обадя на семейството си. Всичките приятели ми бяха звънели, но аз нямах батерия. Като се прибрах, се обадих на всички", спомня си Донка.

Две-три българки като камериерки може и да са работели в хотелската част на заседналия кораб край Тоскана, допусна Йордан Ачев, шеф на варненската фирма "Комак", която от години работи с италианската компания "Коста". Те били изпратени от русенска фирма още преди приемането на България в Евросъюза 2007 г. Впоследствие фирмата била закрита, но нашите момичета останали директно да работят за италианската компания, обясни Ачев. Може и да са били на палубата на кораба, не съм сигурен, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com