Официална среща: Представители на община Костинброд посетиха италианския град Салеми

2973
Официална среща: Представители на община Костинброд посетиха италианския град Салеми
Снимка: Община Костинброд

По покана на кмета на община Салеми, провинция Трапани, регион Сицилия, република Италия, г-н Доменико Венути на 4 май 2022 г. българска делегация от община Костинброд официално посети град Салеми.

На срещата от италианска страна присъстваха кметът на град Салеми г-н Доменико Венути, г-н Калоджеро Анджело – зам.-кмет, г-н Леонардо Басконе- зам.-кмет, г-н Вито Скализи зам. -кмет, г-жа Гасперина Гандолфо -зам.-кмет и членове на Общинския съвет на община Салеми, а нашата делегация се представляваше от д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет Костинброд , г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Валя Иванова - секретар на община Костинброд, общински съветници и директори на дирекции в ОбА - Костинброд.

Българската делегация беше приета в кабинета на кмета на град Салеми и след поздравите за добре дошли, домакините и гостите заедно се отправиха към залата, в която заседава общинският съвет на Салеми.

Там бяха проведени работни срещи и разгледани различни въпроси и аспекти, отнасящи се до извънредното спиране на взаимните проекти, заради Ковид пандемията и решения за тяхното бъдещо продължаване. Приоритет в разговорите и особено внимание, и интерес от българска страна беше въпросът за системата за събиране на отпадъците в Салеми, предвид предстоящото изграждане на компостираща и сепарираща инсталация в община Костинброд.

Г-н Доменико Венути разказа за опита на Салеми след въвеждането на разделно събиране на боклука. Заместник-кметът, в чийто ресор е сметосъбирането, г-н Калоджеро Анджело запозна българската делегация стъпка по стъпка с реализацията на проекта за разделно събиране на отпадъците в град Салеми.

За срещнатите трудности и тяхното преодоляване. Затова, че процента на разделно събиране на отпадъци за изминалата година е достигнал 77,41%. Община Салеми е на първо място за разделно събиране на отпадъците от населението в регона, в който се намира и на второ място сред 24 общини в провинция Трапани.

Тези данни са довели до признаване на успеха на общината, ръководена от кмета Доменико Венути.

Кметът на Салеми сподели:

“Заслугата е в това, че хората разбраха важното решение, което нашата администрация направи. В продължение на няколко години ние заложихме на устойчивостта на околната среда и постигнахме икономия в сферата на сметосъбирането. Въпреки неразбирането на част от гражданите, техният отпор и трудностите при намирането на инсталациите за пълно затваряне на цикъла, успяхме да постигнем отлични резултати, които са конкретно видими с намаляване на цената на услугата и подобряване на чистотата в общината. Но всичко това не е достатъчно, защото не можем да бъдем напълно доволни. Желанието ни е да бъдем поставени в позиция да можем допълнително да подобряваме тези проценти с помощта на регионално и държавно финансиране. Без подкрепа от държавата не бихме постигнали желаните резултати”.

С постановление на регионалното правителство бяха отпуснати по 5 милиона евро на добродетелните сицилиански общини по отношение на твърдите градски отпадъци, които през 2019 г. надхвърлиха 65 процента от разделното събиране на отпадъци.

„Това е допълнително потвърждение за правилния избор направен в началото на нашия административен път”, каза на срещата кметът на Салеми Доменико Венути.

“От самото начало решихме да се фокусираме върху разделното събиране на отпадъци и сега се докосваме до резултатите благодарение на добрите практики, прилагани от гражданите и синергията между администрацията и компанията извършваща услугата” - продължи Венути.

За трета година Община Костинброд представи България в “Седмица на културите” в Палермо

На XI издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо- Италия, в богатия си календар от инициативи и мероприятия (п...

След срещата българската делегация посети “екологичния остров”, до който се извозват отделните отпадъци, като зам.-кметът Калоджеро Анджело обясни за всеки контейнер и начина на използването и събирането на отпадъците. Беше разяснена схемата на сметоизвозване на всеки тип отпадък кога и как се събира и в какво се преработва, за да се използва отново.

Ръководството на община Салеми адмирира пътя по който е поела община Костинброд и бъдещото изграждане на компостираща и сепарираща инсталация. От Салеми ще бъдат предоставени добри практики по разяснителни кампании и подготовка на населението в община Костинброд към подобряване на културата по- разделно събиране на отпадъци.

След приключване на работната среща, българската делегация посети “Палата на Музеите на град Салеми”, във връзка с вземането на идеи относно предстоящото стартиране на строителните дейности по преустройството на бившата “Баня” в град Костинброд, която ще се превърне в общински музей.

Българската делегация се запозна с историята на музея на сакралното изкуство и неговите сбирки, с артефактите на археологическия музеи, с музейната колекция на “Възраждането” и с музея на мафията намиращи се в сградата.

По време на обиколката г-жа Емилия Михайлова разказа на българската група вековната историята на град Салеми. По-късно делгацията бе приета в Музея на ритуалния хляб от неговия основател и директор г-н Гаспаре Камарата. Музеят е разделен на два сектора - единият е с ритуални хлябове от регион Сицилия, а другият с ритуални хлябове на град Салеми, посветени на много Светци, които са невероятно изящество на изкуството. В “Музея на хляба” да посрещнат делагацията от Костинброд, бяха дошли г-н Джузепе Пекорела - президент на “Про Локо” Салеми.

На 10.04.2022 г. ПГВМСС "Св. Георги Победоносец" гр. Костинброд бе домакин на Националната киноложка изложба "Св. Георги Победоносец"

Тя бе за всички породи, организирана от "Киноложки съюз България", с председател на УС Д-р Христо Кънев. Първото подобно професионал...

Про Локо, (от латински "pro loco", или "в полза на мястото"), е асоциация от доброволци, които работят за популяризиране и подобряване на своята територия и държава в контекста на многобройни и разнообразни сектори. Изключителната му цел е да популяризира Салеми във всичките му аспекти.

В “Музея на ритуалния хляб” присъстваха също така и местни жители и фолклорната група

”Хубавата Сицилия”, които бяха дошли и подготвили специален песенно-музикален поздрав за братската им българска община.

Община Костинброд ще поднови и продължи активното си сътрудничество с побратимената ни община Салеми, в името на общото ни мирно и европейско бъдеще!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com