Около 50 бегълци минават границата ни с Турция всяка вечер

11186
Около 50 бегълци минават границата ни с Турция всяка вечер

Стотици постове пазят по границата с Турция. Браздата е единственият път, който бегълците хващат, за да преминат нелегално у нас. Рядко са по единично, повечето на групи от по 5-6 човека.

Всяка вечер в района са задържани средно по 50-тина души. Липсва статистика колко още не успяват да преминат. „По принцип каналджиите не влизат на наша територия. Водят групата до линията на държавната граница, след което ги упътват по направление. Посочват им населен пункт, или друг ориентир , които те следват”, обясни гл, инспектор Стойчо Димитров, зам.–началник на ГПУ Свиленград, предаде БТВ.

Повече от 50 километра от границата от Капитан Андреево до Елхово е опасана с камери и датчици, които отчитат всяко движение. На най-рисковите места работят и мобилни термовизионни системи, чиито екипи освен наблюдатели са и диспечери, и при преследване направляват колегите си къде точно са нарушителите.

Германия предлага конференция за сирийските бежанци

На фона на възможността за военен удар по Сирия германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предложи да се проведе кон...

Все по-често граничните служители влизат в ролята и на спасители, защото видеонаблюдението покрива едва 1/3 от границата ни с Турция. Това дава увереност на бегълците, че има път, по който могат да останат незабелязани. Там обаче те се губят и с дни се лутат между двете бразди. Дългият преход се оказва фатален, особено за семействата с малки деца. Когато ги открият обикновено са на ръба на оцеляването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com