Отсвириха ни за Шенген до март 2013-а... Поне!

9145
Отсвириха ни за Шенген до март 2013-а... Поне!

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 г.

Причината

Заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Планираше се въпросът да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но "времето още не е дошло да вземем решения", заяви един от източниците.

Въпросът за присъединяването "ще бъде отложен за март 2013 г., но това не означава, че тогава ще бъде взето решение", уточни един от европейските дипломати. Тогава министерските срещи ще бъдат председателствани от Ирландия.

Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, заяви дипломатически източник. Резервите са свързани с политическото положение в Румъния. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството, оглавявано от Виктор Понта, да спазва принципите на правовата държава.

Европейската комисия, която няма никакви правомощия да взема решения по въпроса, трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си. Резултатът от парламентарните избори на 9 декември в Румъния може да се окаже решаващ.

Властите на двете страни-кандидатки разбраха положението и вече нямат фиксирана дата за присъединяването. "Решението трябва да бъде взето в добър момент", заяви дипломат от държава членка на Шенгенското пространство. Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от държавите членки на Шенген срещу Букурещ, отбелязва Франс прес.

Редактор: Ивайло Кючуков

Пак ни отлагат за Шенген

По време на срещата на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Люксембург на 25 октомври няма да бъде взето решение относн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com