Пиеш алкохол, свалят те от колелото

15139
Пиеш алкохол, свалят те от колелото

Свалят пияните от колелото – такава идея за промяна в Закона за движение по пътищата обсъждат експерти в КАТ. Предложението е заимствано от Германия, където на велосипедистите им е забранено да се качват на колело, ако са с над 1,6 промила алкохол в кръвта, предаде БЛИЦ.
„Тепърва ще обсъждаме какви трябва да са глобите за нарушителите, дали превозното им средство да се отнема и т.н.”, уточниха от пътната полиция. В момента каращите колелета у нас не се контролират от полицията по никакъв начин, пише “Телеграф”.

През юни софийският КАТ проведе акция "Велосипедист", след десетките катастрофи с участието на колоездачи. Една от най-драстичните беше когато велосипедист, минал на червено, бе ударен от полицейска кола на Орлов мост, за която БЛИЦ съобщи веднага.

В хода на акцията се проверяваше преди всичко за изправността на велосипедите, дали имат спирачки, дали са оборудвани със звънец, светлоотразителни елементи на каплите. Според закона глобата за каране без звънче или фар е до 50 лева.

Началникът на столичния КАТ Богдан Милчев тогава посочи в интервю за "Фокус", че когато се движат по пътя, за велосипедистите важат всички правила за движение по пътищата, както за всички останали моторни превозни средства.

"Много често велосипедистите се опитват да минават на червено, те преминават пешеходните пътеки в движение, т.е. когато са на колелото. Те трябва да знаят, че когато минават пешеходната пътека, трябва да я преминават пеша, т.е. трябва да слязат от велосипеда и да преминат като пешеходци, иначе движението им с велосипед по пешеходната пътека е изключително опасно и абсолютно забранено, защото тогава самите водачи не могат да ги възприемат като пешеходци, когато премиват по пешеходната пътека”, заяви Милчев.

Той казва още, че хората трябва да карат велосипед без да са употребили алкохол или наркотици. Задължително е също ръцете им да са на кормилото, а краката на педалите.

Редактор: Сияна Любомирова

Кръстовищата на две нива "отпушват" София

Строежът на кръстовището на бул. „Акад. Ив. Гешов" и бул. „Св. Георги Софийски" започна в края на април тази година и се и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com