Протестът в София не спира, но върви без инциденти

14315
Протестът в София не спира, но върви без инциденти

Протестът на над 15-те хиляди протестиращи протича изключително цивилизовано, предаде БГНЕС. Атмосферата дори може да се нарече приятна в тази неделна вечер, няма никакви инциденти.

В момента най-голямата група достигна до Моста на влюбените при НДК. Но практически кръстовищата на целия център на София са блокирани. Няма тежко струпване на полицаи, освен при охраната на държавните институции като сградата на МС, Народното събрание и други. Това е огромната разлика между протестите миналата година на Орлов мост, когато гражданите излязоха да защитят българската природа, сподели участник тогава и сега. Миналата година макар, че хората бяха по-малко полицейската машина на ГЕРБ изправи срещу тях машини, жандармерия, дори използва провокатори, припомни младежът. Така, че никога не трябва да се връща ГЕРБ, положителното е, че управляващите в момента от БСП и ДПС не използват никаква полицейщина. Това е положително, категоричен е той, който сред тези, които и трите вечери са протестирали.

Аз винаги съм мислил като гражданин, каза друг. Тук има много млади хора - образовани и работещи като мен. Ние сме средната класа, ние си плащаме данъците и искаме да знаем за какво се харчат те. Няма водачи - просто протестиращите се събират чрез социалните мрежи, чрез интернет. Засега от тези, които вървят не може да се разбере кои от тях са поканени утре на среща с премиера Пламен Орешарски. Всички те заявяват, че трябва да има нов изборен кодекс и да не може бедни и необразовани хора да продават гласа си за 50 лева.

Малко по-рано след като блокираха Орлов мост, протестиращите се отправиха към НДК по канала между Борисовата градина и парка с паметника на Съветската армия.

Преди това протестиращите пред Народното събрание приклекнаха като за минута мълчание, постояха така кратко време и част от тях продължиха шествието към Орлов мост. Тези, които останаха пред НС играят хоро. Една жена от протестиращите носеше плакат, на който пише: "Мафията няма цвят". Докато минаваха в посока Орлов мост недоволните граждани скандираха и в посока офиса на ТВ 7.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com