Снегът заплашва и с наводнения, и с пресъхване на водоеми

8059
Снегът заплашва и с наводнения, и с пресъхване на водоеми
Вече има населени места на воден режим

Предупреждение за възможни наводнения отправиха от Националният институт по хидрология и метеорология към БАН. До края на днешния неделен ден тежка ще бъде обстановката особено в Рило-Родопската област. Там се очакват значителни валежи предимно от дъжд, а над 1500 м - от сняг, предаде БЛИЦ.
Порои се очакват в Южните Родопи, където може да паднат до 60 л/кв.м. Поради високите температури там ще има и интензивно снеготопене, което ще доведе до локални наводнения. Очаква се също да прелеят коритата на реките Арда, Върбица, Крумовица.

В същото време студът докара и друг проблем за родопчани - насред зима при 2-метрови преспи и обилни снеговалежи водоемите пресъхват и вече десетина населени места са на воден режим.

Ниските температури не позволяват топенето на снеговете и захранването на водоизточниците за питейна вода. Повечето водоеми са със силно намалени дебити и водата вече не достига.

Още в началото на януари кранчетата поетапно започнаха да пресъхват в селата на община Девин, известна с минералните си извори. Към момента 5 села са на почасово подаване на питейна вода. Още от 3 януари започна режимът в село Кестен, където няма вода от 10 до 16 ч. В Жребово минаха на режим седмица по-късно, а в Брезе от 18 януари нямат вода през цялата нощ.

Код "оранжев" за опасни метеорологични явления е обявен на територията на областите Смолян, Кърджали, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, съобщиха от НИМХ. Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите", заявиха от НИМХ.

Чакат лавини в планините

Коварни лавини ще дебнат днес всички планини, алармира пред агенция Стандарт Нюз Кирил Русев, шеф на Планинската спасителна служба (ПП...

Код „жълт” – времето е потенциално опасно е обявен за областите Плевен, Ловеч, Габрово.

Пристанище Варна е затворено за всички кораби. Това съобщиха за „Фокус” от Координационния център на порта. Затворени за маневриране са всички канали. Причината е намалена видимост поради мъгла. Времето в района на пристанището е облачно, духа вятър със скорост до 6-7 м/с. Вълнението на морето е до 2-3 бала.

70% достигна ледоходът по река Дунав при Силистра, съобщи дежурният в хидрометеорологичната станция. Нивото на реката се покачило с 41 см за изминалото денонощие и достига до 283 см. Температурата на водата е 0 градуса, на въздуха е минус 0,8 градуса. При Русе нивото на водата е 217 см, като за последните 24 часа е спаднало с 13 см. При Русе ледоходът по реката е 10%, при Тутракан - 60%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com