Созопол става "българският Манчестър"

16346
Созопол става "българският Манчестър"

Най-голямата пещ, откривана досега в българските земи, проучват археолозите в Созопол. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус. По думите му археолозите вече се шегуват, че многобройните пещи за метал и луксозна керамика, откривани в Созопол, дават основание да се каже, че след „българският Йерусалим”, градът може да се нарече и „българският Манчестър”.

След като в Созопол археолозите изчерпиха археологическите пластове от средните векове, навлязоха в пластовете от античната епоха. И на двата обекта разкопките все още продължават – това са теренът около църквата „Св. Николай Чудотворец” и под нея и на север, т. нар. Северна кула на полуострова в Стария град, каза Божидар Димитров.

Мощи на Чудотвореца са открити в Созопол

Мощи, а не миро са били открити в Созопол. Това са показали изследванията, направени в Централната лаборатория по консервация и рес...

„Голямата изненада сега са многобройните пещи за метал и луксозна керамика, които се откриват на тези места. Пещите около църквата „Св. Николай Чудотворец” вече станаха осем и почти всички са датирани в много ранна епоха – втората половина на VI в. пр. н.е. Седем от тях са металургични, т.е. в тях се е добивал метал, а едната е за керамика. Керамичната пещ е единствената запазена досега в целия Средиземноморски свят и е една от най-големите”, каза той.

По думите му вече са взети спешни мерки за консервацията на пещта, тъй като тя, за разлика от металургичните пещи, които са изградени от камък, е изградена от глина.

Особен интерес представлява започналата да излиза вчера на бял свят пещ в района на Северната кула. Тя е най-голямата откривана досега в българските земи. Ако фурниума на всички пещи досега не надминава 50 см, тази има фурниум с размери 1.5 м на 1.5 м, което я прави направо металургичен завод. Тя ще бъде разчистена днес и утре и към края на утрешния ден ще знаем какво се е добивало в нея. Археолозите взимат спешни мерки за защита и на тази уникална пещ, която е най-голямата, откривана досега в българските земи, а навярно и в Европа. Археолозите вече се шегуват, че след българския Йерусалим, Созопол може да се каже и българският Манчестър”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Десислава Ушатова

Откриха миро от Свети Николай Чудотворец в Созопол

Археолози допускат, че са намерили миро от Свети Николай Чудотворец при проучванията на едноименния храм в Созопол. Това съобщи за &ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com