Три са вариантите за раздаването на великденски добавки на пенсионерите

36493
Три са вариантите за раздаването на великденски добавки на пенсионерите
Снимка: Gettyimages

Все още не е ясно по колко пари ще получат пенсионерите за Великден и дали добавки ще има за всички възрастни хора. Три са вариантите за раздаването, показват плановете на социалното и финансовото министерства.

Единият от тях е всички възрастни да получат добавката, но размерът ѝ ще е различен в зависимост от това колко е голяма пенсията на човека, обясни финансовият министър Владислав Горанов. При този вариант колкото по-ниска е месечната пенсия, толкова по-висока добавка ще даде държавата, съобщава "24 часа".

Горанов се самопохвали

Ако не искаме да имаме дълг, не трябва да имаме дефицит. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС. Няма да...

По такъв начин бяха разпределени великденските добавки през м.г. от предишното правителство, когато размерът им бе между 20 и 40 лева. Тогава обаче бяха отпуснати 57 млн. лв.

Засега за тазгодишните добавки е възможно да бъдат дадени 50 млн. лв., обяви в неделя премиерът Бойко Борисов. Парите ще дойдат от подобрената събираемост на данъците за първите два месеца на тази година.

Вторият вариант е добавка да зарадва само пенсионерите с доход под 286 лв., колкото е официалната линия на бедността. При коледните добавки през 2014 г. правителството даде само на тази група от 1,2 млн. пенсионери по 40 лв. Тогава за плащането на бонусите отново бяха предвидени 50 милиона, колкото са и в момента.

Третият вариант, по който работят експертите, предвижда добавките пак да бъдат ограничени до определен размер на пенсията, но той да е по-голям от 286 лв. Освен това и размерът на допълнителните пари пак ще зависи от това колко е висока конкретната пенсия.

Борисов обеща великденски добавки за пенсионерите

Правителството ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите. Това обяви премиерът Бойко Борисов при освещаването на ремонтиран...

Постановлението за раздаване на великденските добавки трябва да бъде одобрено от правителството през март. Така ще стане възможно НОИ да ги плати заедно с априлските пенсии между 7 и 20 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com