Твърдение: Имало е натиск върху частна компания да се откаже от мегапроект в България

24005
Твърдение: Имало е натиск върху частна компания да се откаже от мегапроект в България
Снимка: БГНЕС

Ново порция обвинения и твърдения за проваления китайски мегапроект "Света София" до Елин Пелин направиха от Движение "Заедно".

Той беше обявен през 2014 г., но впоследствие замразен и дружеството дори се свали от борсата през 2016 г. За него се заговори, след като китайският милиардер Стиван Ло купи голф игрището "Света София" до село Мусачево от Красимир Гергов. Тогава при представянето на проекта редом с изпълнителния директор на българската компания Джози Лок се появи и Александър Томов, който бил поканил инвеститорите. Скоро след това беше купена и куха борсова компания, която е предшественикът на днешното "Кепитъл консепт лимитед" ("Уелкъм холдингс"), чрез което трябваше да се реализира и финансира проектът.

Сигнал до Гешев: Борисов е обвинен за изнудване на инвеститор

За сигнал до главния прокурор Иван Гешев за подсъдни действия на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи Offnews. Хонконгският инв...

На 31 юли 2014 г. министерски съвет взима решение № 568, с което упълномощава министъра на икономиката и енергетиката да подпише меморандум със специално създаденото за инвестиционната цел дружество (SPV) „България дивелопмънт /Холдингс/Лимитед“ АД. Инвеститорите са представлявани от Александър Томов и Стефан Гугушев, а основанието за подкрепата на най-високо ниво е Законът за насърчаване на инвестициите в България. Министерски съвет е до толкова ангажиран с проекта, че възлага на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестициите да контролира изпълнението на ангажиментите.

За хонконгския проект "Св. София" е сключен консултантски договор на стойност 34 млн. 250 хиляди евро без ДДС, с който той се сдобива малко след идването на кабинета „Борисов 2“. Страни по него са, от едната страна фирмата на Иван Саздов "Ай Джи ЕС Мениджмънт" ЕООД, а като "Клиент" са вписани "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" АД (специално създаденото само за този проект дружество) и "Уелкъм Холдингс" АД (публично дружество), в което е концентриран огромен капитал на Стивън Ло и Джоузи Лок.

Впечатляващ момент в договора на Саздов, освен колосалната сума и предмета му, е начина на плащане на тези пари. В 12 точки са разписани датите на които трябва да се правят регулярно преводите - винаги на 10-то число, три пъти в годината по няколко милиона евро трябва да бъдат получени от „Ай Джи ЕС Мениджмънт“ ЕООД. Последното плащане няма дата, на която да бъде направено, а само е записано „в деня на откриване на увеселителния комплекс „Св. София“. Следват три интересни точки – че ДДС-то е 20%, че в деня на плащането ще бъде издадена фактура на инвеститорите и, че ако не бъдат платени сумите на точните дати те стават изискуеми. В този договор единствено клиентът има задължения, консултантът Саздов не, освен да получи сумите, за което надлежно е посочена банкова сметка, разкриха от Фрогнюз.

В допълнение е включена и точка, в която се казва, че ако на Иван Саздов му се наложи да заплаща разноски от името и за сметка на инвеститорите, които ще консултира, те се задължават да „осигурят необходимите фондове“ и своевременно да му платят и това, което той поиска.

Ето какво пишат от Движение Заедно

България загуби 12 млрд. лв. от корупционни сделки, твърди Томов

България е загубила 20 млрд. лв. от корупционни сделки в последните 12 години, заяви Александър Томов. Твърдението му идва на базата н...

„От публикация от 2ри септември т.г. в няколко медии става ясно, че г-жа Джоузи Лок е изпратила писмо-отговор във връзка с депозирания в деловодството на Прокуратурата и разпространен по медиите сигнал от страна на проф. Александър Томов за оказван корупционен натиск върху инвеститорите като основно доказателство е приложен Договор между „Ай Джи Ес Мениджмънт“ ЕООД, ЕИК 202375503 и „България Дивелопмент Холдингс Лимитед“ АД, ЕИК 202909501 и Уелкъм Холдингс АД с ЕИК 200478388. Договорът се състои от 9 (девет страници) и е на стойност 34 250 000 евро без ДДС, което представлява платимо възнаграждение от представляваните от г-жа Джоузи Лок дружества на представляваното от г-н Иван Саздов дружество.

Иван Саздов е известен като масажист на Тодор Живков, управител на тенис-клуб и близък съратник на премиера Бойко Борисов, но е неизвестен като инвестиционен консултант и проектант. Бихме искали г-жа Джоузи Лок да коментира именно този договор, който е и в основата на нашия сигнал до Прокуратурата. Смята ли го тя за справедлив, какво смята за г-н Иван Саздов и неговите качества и способности като консултант, какво точно е била консултирана, какви суми са платени по този договор и т.н. Подчертаваме, че днес дори един договор за изплащане на мобилен телефон за 200 лв. съдържа повече текст и условия от договора подписан от г-жа Лок и г-н Саздов.

Вторият аспект от писмото на г-жа Лок касае огромни благодарности към премиера Бойко Борисов и заради него проектът бил във фаза „преди започване на строителни дейности“ като работата никога „не била спирала“, но имало известно забавяне заради „мерките срещу разпространяване на коронавируса“. Бихме искали да припомним следните факти:

1. На 04.08.2014г. между Правителството на Република България и „България Дивелопмънт Холдинг Лимитед“ АД е подписан Меморандум за разбирателство, според който Проектът ще се изгради в тригодишен срок, но не по-късно от 01.08.2017г.

2. На 04.08.2017г. е подписан нов Меморандум като срокът за валидност на сертификата, който дава определени облекчения за инвеститора съгласно Закона за насърчаване на инвестициите изграждане на проекта се увеличава до 04.08.2019г.

Йончева: Време е Европейската комисия да избере кое й е по-скъпо - демокрацията или Борисов

Днес е време Европейската комисия да избере кое й е по-скъпо - демокрацията или господин Борисов“, заяви евродепутатът Елена Йонч...

Днес е 10.09.2020г, валидността на сертификата е изтекла с една година и един месец и все още нито една копка не е направена, нито една торба цимент не е забъркана, нито един пирон не е забит.

Аргументът с коронавирус е комичен и абсурден, а „помощта“ на г-н Борисов очевидно не дава никакъв резултат вече пет години, а напротив. А съгласно планът и програмата, когато аз и моя екип се занимавахме с проекта в конферентния център на комплекса трябваше да се проведат заседанията по европредседателството на България през 2018г.

Тъй като сме работили с г-н Стивън Ло и г-жа Джоузи Лок и знаем каква беше тяхната амбиция и решимост и възможности този проект да се реализира сме убедени, че проблемът с неслучаващия се проект не е при тях, а е в другата страна – държавата и лично г-н Борисов и неговата амбиция да узурпира всеки по-голям бизнес и да рекетира всеки и всичко с пари в тази държава.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com