В 105 ферми и кланици отпадат ограниченията срещу африканската чума

3331
В 105 ферми и кланици отпадат ограниченията срещу африканската чума
Снимка: Getty Images/Guliver

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен контрол, който показва отсъствието на африканска чума по свинете.

Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна.

Новите изисквания за отглеждане на прасета заради африканската чума вече са в сила

От днес, 17 януари, влизат в сила новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и инд...

От общо от 65 свинекомплекса в България, заболяването бе регистрирано в 10 от тях и за това те не подлежат на контрол. 39 от обектите вече са освободени, а под възбрана остават още 16 , като за същите предстоят да излязат взетите проби за наличие на вируса и предстои освобождаването им.

В Националния регистър на БАБХ има регистрирани 76 кланици за свине, от които 10 или са с временно преустановена дейност, или към момента не проявяват интерес за клане на свине.

Припомняме, че преди 2 седмици отново имаше зараза с африканската чума по свинете. Бяха засегнати 6 области. Тази информация бе съобщена от изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков по време на брифинг в агенцията.

При фермите тип "А" са освободени 8 обекта от общо 176, като 4 не подлежат на контрол поради заразяване. Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за движение при доказване на отсъствие на вируса.

Експерт: Има опасност от втора вълна на африканска чума у нас

Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора вълна на заболяването Африканска чума по свинете, ако не се спазва...

Обектите, от които е разрешено да се извършва движение, са изпратили проби за изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), за да докажат отсъствието на вируса на АЧС на тяхна територия и в превозните им средства.

За период от 10 дни бе възстановена дейността на всички 66 кланици в страната, които извършват клане на свине. За тях бяха предоставени лабораторни анализи за ефективно извършена дезинфекция, както на помещенията, така и на транспортните средства за живи свине.

Припомняме, че вземането на проби се извършва под контрола на официални ветеринарни лекари, които остават на територията на свинефермите и кланиците за проследяване на спазването на мерките за биосигурност. Изпращането на пробите се извършва от бизнес операторите, а резултатът излиза в рамките на 3 дни. При отрицателен резултат за АЧС, движението от фермата се освобождава до 24 часа. Изследването е за сметка на БАБХ, собствениците на фермите не заплащат такси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com