Военен спаси живота на мъж, след 30 минути стана баща за втори път

7782
Военен спаси живота на мъж, след 30 минути стана баща за втори път
Снимка: Thinkstock

Военен от Сухопътни войски спаси живота на припаднал мъж в Благоевград. Само половин час по-късно мл. сержант Атанас Секулов научи радостната новина, че е станал баща за втори път, предава 24 часа.

Днес по време на обедна почивка, младши сержант Атанас Секулов, военнослужещ в Бригадно командване - Благоевград, от състава на Сухопътните войски, отива в голяма търговска верига да пазарува. В този момент чува писъци и суматоха от намиращия се на територията на хипермаркета обект на мобилен оператор.

Как да окажем първа помощ

В Европа на всеки 45 секунди един човек е повален от сърдечен арест. 80% от тези случаи стават извън болница. Над 10 000 души в Българи...

Младши сержант Секулов вижда, че паниката нараства и изтичва до насъбралото се множество. Вижда млад мъж, изпаднал в безсъзнание. С придобитите знания по време на международни и полеви занятия той веднага разпознава характерните признаци на припаднал човек, който си е глътнал езика. При удара от падането, пострадалият е заключил челюстта си, което прави невъзможно отварянето ѝ. Военнослужещият бързо преценява обстановката и виждайки, че жизнените показатели на пострадалия се влошават бързо решава да приложи наблюдаван от него в подобна ситуация алтернативен метод. Събува обувката на пострадалия и силно го ухапва за палеца на крака. За щастие пострадалият реагира, закашля се и отключва челюстта си, след което младши сержантът успява да извади езика му. Той изчаква пристигането на Спешна помощ и помага на екипа за поставянето на медикамент и пренасянето на пострадалия до линейката.

Половин час след случката, младши сержант Атанас Секулов получава обаждане от съпругата си, че е станал баща за втори път на момиченце. Секулов има по-голяма дъщеря Елена, а днес съпругата му родила в столична болница втора красавица в семейството. Двама военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград от състава на Сухопътните войски се отличиха в последните дни с доблестни постъпки, спасявайки човешки животи, посочват от пресцентъра на МО. Дни по-рано, на 10 октомври, старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон – Враца от състава на Бригадното командване помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол. Той изчакал на място екипите на Бърза помощ, полицията и пожарната и се включил в спасителната операция на 70-годишен шофьор, който е бил в тежко състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com