Военните: Искаме равни условия за сектор сигурност

8956
Военните: Искаме равни условия за сектор сигурност

Около 300 военнослужещи от Българската армия, организирани от Българска офицерска легия "Раковски", проведоха мирно национално шествие, предаде  БГНЕС.

В кратко слово пред паметника на Незнайния воин председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов обясни на колегите си, които бяха дошли на шествието, че започват своето шествие от този паметник, защото като българи помнят славата на нашите предци, загинали във войните и опазили честта на българския воин.

"Точно преди 100 години се случи нещо невъзможно. Всички българи бяха забравили най-ярката черта от своята народопсихология – завистта и бяха като едно цяло", цитира Иван Милов военния историк, подполковник от запаса Петър Ненков, който е написал тези слова по повод мобилизацията на войската за Балканската война.

"Те победиха, защото на тези герои единственият Бог бе отечеството", каза той. "Славата обаче не може да се купи с всички пари на света, а погубената чест не може да се закърпи никога. И макар да бяха окъсани и гладни, измокрени до кости и уморени, те летяха като лъвове в атака, водени от своите командири и умираха за България с песен на уста".

Българските офицери и запасняци от Българска офицерска легия "Раковски" не искат да приемат предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов за увеличаване на заплатите за сметка на въвеждането на възраст за пенсиониране - 52 години за младши състав и 54 за старшия, освен това не искат отпуските им да се мерят в календарни дни, каза той.

"Правим днес едно мирно шествие, не за друго, а за да покажем на България, че българските военнослужещи поемат своята част от отговорността", заяви пред БГНЕС майор Иван Милов. "Предлагаме обединени да преминем през тежката финансово-икономическа криза и да постигнем това, към което се стремим - България да бъде достоен член на НАТО. Заедно с това изразяваме своето несъгласие от предложението на министъра на отбраната Аню Ангелов за въвеждането на втори параметър възраст за пенсиониране, а не както беше досега стаж 27 години. Искаме равни условия за сектор сигурност", каза той.

Шествието на военнослужещите премина от паметника на Незнайния войн по улица "Раковски", през Министерство на отбраната и в момента спря пред Партийния дом на площада пред Министерски съвет и президентството. Шествието им се огласява от български патриотични песни: "Велик е нашият войник", "Вятър ечи, Балкан стена", "Тих бял Дунав се вълнува" и други.

В словото си при финала на шествието председателят на легия "Раковски" се позова на големите исторически личности в българската история, като Левски, които с чест са се борили и бранили независимостта на държавата ни. Милов изтъкна специалното място в паметта ни на гения на военната мисъл, човекът, който е влязъл в учебниците на всички военни академии, ген. Владимир Вазов, пред който през 1936 г. на парад по случай Първата световна война и когато той влиза на площада не кой да е, а фелдмаршал лорд Милн командва: "Знамената долу, влиза героят от Дойран!". Е, това, ако не ни прави горди кое, запита председателят на легията.

Милов изреди съпричастността към военните на техни колеги от полицията, пожарната, от охраната на затворите.

Той прочете писмо от Емануел Жакоб, президент на Евромил - европейската организация на военните сдружения, състояща се от 43 военни асоциации и профсъюзи от 28 държави, в подкрепа на легия "Раковски" и шествието, организирано от нея. В България продължават да се налагат ненужни ограничения върху правото на сдружаване на военнослужещите, се казва в писмото и се осъжда всеки опит за сплашване или репресия срещу членове на легията или на хората, присъствали на срещите, организирани от нея. От организацията изразяват надежда, че правителството ни ще ги премахне.

От Евромил подкрепят шествието и заявяват, че ще следят отблизо ситуацията, засягаща българските военнослужещи и обещават, че ще информират при необходимост световната общност.

"Странното е, че Европа ни разбира и подкрепя и не тя е причината за въвеждане на нови правила за пенсиониране", подчерта Милов.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com