Всеки трети радиатор е свален

37031
Всеки трети радиатор е свален
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Всеки трети радиатор в топлофицираните жилища у нас е демонтиран, показват неофициалните данни на топлинните счетоводители. При общо 1,4 млн. радиатора в цялата страна, това означава, че абонатите на топлофикациите са демонтирали над 450 хил. отоплителни тела, като процесът продължава със сериозни темпове, съобщава в. "Монитор".

Топлинните счетоводители обаче предпочитат да не дават информация по въпроса. На отправените запитвания към фирми за дялово разпределение само две дали отговор. Според статистиката на "Нелбо" досега техните клиенти в София са демонтирали 27% от радиаторите си. В Пловдив този процент е 29 на сто, а в Бургас със свалени радиатори са една трета от клиентите на топлинния счетоводител. От "Нелбо" уточнили, че за Бургас трябва да се има предвид, че едва 20% от клиентите се топлят с парно останалите ползват само топла вода. От този топлинен счетоводител отчитат най-висок процент на демонтажа във Враца – цели 39%.

Цената на парното няма да се променя до края на сезона

„До края на отоплителния сезон цената на парното няма да се променя". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгоми...

От "Техем" пък съобщили, че в София само през миналата година са демонтирани 18 хил. радиатора. В началото на 2012 г. от същата фирма съобщиха, че за последните пет години са констатирали махането на 35 хил. отоплителни тела. Което означава, че към днешна дата броят им е поне 53 хил.

Реалният брой на свалените радиатори вероятно е много по-голям от този, който е известен на счетоводителите. Причината е, че не всички хора спазват изискването да направят протокол, подписан от трима съседи, и да го дадат на фирмата си за дялово разпределение. Въпреки че законът го забранява, никой досега не е глобен за демонтаж.

Колко от демонтираните радиатори са отишли за скрап или пък се слагат обратно на местата им преди началото на всеки отоплителен сезон и се махат в неговия край, е абсолютно невъзможно да се каже.

Освен за икономия на пари публична тайна е, че радиаторите се свалят и от абонати, които искат да се топлят за сметка на съседите. Явно проблемът с мнимите демонтажи доста е наболял, защото в официално писмо от депутатите от енергийната комисия от "Топлофикация София" предлагат спешни мерки. Те предвиждат слагането на пломби на връзката на радиаторите с вертикалните щрангове, както и на тапите на хоризонталните връзки на демонтираните отоплителни тела. Наред с нея от столичното парно искат кражбата на парно да се криминализира или да се завишат санкциите за крадците на топло. Сега ако някой бъде хванат, че е ползвал парно нерегламентирано, му се начислява сметка на пълна отопляема мощност.

"Топлофикация София" съветва как да пестим топлинна енергия

„Топлофикация София” разпространи сред своите абонати подробна информация за това как всеки клиент на компанията може да оп...

В действителност обаче доказани кражби на парно няма. Има само съмнения, обяснили от "Техем". И съобщили, че тази година 21 радиоуреда са дали сигнал за грешка, което означава, че са манипулирани. Според Боряна Колева, шеф на "Нелбо", това, което се говори, че уредите могат да "хващат" кражбите на парно, е малко пресилено. Колева счита, че кражбите на топло от съседите ще спрат само ако има законов текст, който да криминализира това деяние. Тя обяснила още, че най-големи съмнения за кражби има в сгради без домоуправители, които не поддържат общите си части и отношенията между съседите не са особено добри.

Истината е, че докато кражбите на парно не се криминализират, няма и как да се хванат. Никой абонат не е длъжен да пуска проверка в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com