X
 
 

Занаятите изяждат езиковите паралелки

1555 12
Занаятите изяждат езиковите паралелки
Снимка: iStock/Guliver
Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно се увеличават за сметка на профилираните, част от които са езиковите и са в застой. Това предвиждат предложенията за план-прием след 7-и клас от шефовете на регионалните управления на образованието в страната. Окончателният трябва да бъде одобрен от просветното министерство до края на април, пише днес Монитор.

В София предлагат 383 паралелки или с 2 по-малко за настоящата учебна 2018/2019-а, когато бяха предложени 385. За място в тях ще се борят 10 488 ученици, които са с 400 повече от тази година. От столичния инспекторат залагат в план-приема 154 професионални паралелки, което е с 5 повече. Сред новите възможности за гимназистите са „Облекла по поръчка“ в ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“, „Бутикови облекла“ в ПГ по текстилни и кожени изделия, както и „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“, която сe завръща в заложените в план-приема паралелки след отсъствие от 10 г.

Най-голям дял от профилираните паралелки заемат тези с профил „чужди езици“ (54%), а след тях се нареждат тези в STEM направления – математика, информатика, природни науки, информационни технологии. „Постарали сме се да бъдем гъвкави. Работили сме в екип с директорите, за да направим един добре балансиран прием“, обясни шефката на столичния инспекторат Ваня Кастрева. Въпреки че профилираните паралелки все още са повече от професионалните – 229, те са със 7 по-малко от предходния план-прием, когато бяха 236. 

Двама тийнейджъри са започнали стрелбата в бразилското училище

Двама тийнейджъри са виновни за стрелбата в бразилското училище в Сузано, в близост до Сао Пауло, при която загинаха поне седем ученици...

„Продължаваме тенденцията за плавно намаляване на профилираните паралелки за сметка на професионалните“, заяви Кастрева.

Сред всички паралелки в столицата има 20 със защитени специалности от професии или 15 с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

В ПГТЕ „Хенри Форд“са предложени общо 11 специалности, от които 2/3 попадат в този списък, обясни нейният директор инж. Таньо Стойчев. Една от тях е „Подемна и асансьорна техника“, която не е събирала необходимия брой кандидати от 11 г. За да привлекат желаещи и да направят по-интересна защитената специалност, гимназията ще бъде оборудвана с учебен асансьор. Инж. Стойчев обясни, че вече са водили преговори с водещи фирми. Те ще бъдат създадени до 2 години и така, когато учениците започват обучението си по профилираните предмети, ще имат къде да практикуват още преди да завършат.

Добър пример за съчетаване на език и STEM специалност е Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Директорката на школото Емилия Лазарова обясни, че 7-те паралелки, които предлагат освен втори профилиращ немски, испански или руски, в гимназията има и трети акцент в областта на биологията, химията, физиката, математиката, информационните технологии. 

Сграда на училище се срути в Нигерия

Триетажна сграда се срути в Лагос, оставяйки над 100 души под отломките, съобщи Гардиан. Местните медии съобщават, че на последния етаж...

„Преподаването на природните науки на английски език е една по-добра предпоставка за изучаването им и дава възможност за по-активно включване на учениците“, коментира тя. Учениците могат да използват повече онлайн източници, чуждоезикова литература.

В Пловдив предлагат 236 паралелки - 88 профилирани и 148 професионални. Така от регионалния инспекторат залагат с 34 професионални паралелки повече спрямо настоящата година. Предвижда се те да имат превес над профилираните съответно на 63% към 37%. В Пловдив също насърчават разкриването на повече STEM профили. Ако заложеният план-прием се изпълни, в Пловдивска област ще има 9% ръст на тези специалности.

164 паралелки предлагат възможности за развитие на 4001 деца след 7 клас във Варненско, съобщи шефката на РУО-Варна Венцислава Генова. От тях 65 са профилирани, а 99 – професионални. 44 от профилираните пък са STEM, а останалите 21 са насочени към други профили. 22 от професионалните паралелки пък са технически, 11- IT и останалите 66 са други профили. Има също 1 вечерна и 2 задочни паралелки. По общо 16 професии се очаква недостиг на кадри на пазара на труда и още 11 по защитените от държавата професии.

В Шумен предлагат 32 паралелки по STEM профили, технически и IT професии. Учениците, които ще бъдат обхванати в тези паралелки са 54% от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта. Професионалните паралелки също ще бъдат 32, като те ще дават възможности в 8 професионални области в 22 професионални направления в сферата на туризма, транспорта, храненето и други.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Не разбирам възмущението, като че цялата нация трябва да се състои от интелектуалци. Трябва да има и едното и другото, а езиците да са задължителни за всички. По-добре ли е да се създават вишисти, които после работят всичко друго, но не и по специалността си. Всеки да избира според желанието си и според възможните перспективи.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Видяха че младите не са като нас старите да си кротуват, а изчезват в чужбина и са се опитват да ги закрепостят с простотия.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Абсолютно! Дядо Йоцо гледа! Класика!
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами станете ПРАСЕсвинари като ... : Премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю: „Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 ч. да хващам рейса ... Ходех до почивните станции да взимам помия за прасетата .
 • Учителка 4 Учителка преди 11 месеца Профил на трол?
  В това министерство си или некадърник (спуснат по партийна линия) или си далавераджия, пускаш финикийски знаци на когото трябва и колкото трябва . Министърът е един лалугер и нищо повече .
 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Хиляди родители са мечтали децата им да завършат езиковата гимназия, която са завършили те, че и техните родители. А сега?! Я, да завършите едни работническо-селски специалности! Не, че е срамно и не, че няма нужда от работници навсякъде, ама нека бизнесът да отговори, ЗАЩО няма работници в България?!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ама нали преди време Бойко каза, ставайте овчари. Това е идеята, никои да не знае език за да сме крепостни селяни и да не мърдаме от тук. Да им работим за 500 лв. И които доживее да взема 200 лв пенсия. Чудят се как да ни закрепостят. А просто трябва да направят нещо за Българи, но кокала никои го не пуска.
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Вси4ко ще си дойде на местото си , когато бизнесът запо4не да финансира дефицитните специалности , както беше преди крадците от СДС и подопе4ният им (президент) , Ж. Желев да обърнат нещата така , 4е тези , които подска4аха като маймуни , докато те крадат , да пишат , по то4но преписват у4ебници , които са много дале4 от нуждите на разсипания от тях бизнес . Образованието , което те унищожиха , да виж още ›› ваше професионална подготовка на средните и висши кадри за работата , която са си избрали .Днес , децата им , като не виждат перспектива у нас , се изнесоха из по уредените държави . Тук останаха мутрите (бизнесмени) , нарко трафикантите , некадърните политици и крадливите неграмотни цигани , които тероризират селата и доят държавата . господ да ни е на помощ , защото ние о4евидно НЕ ИСКАМЕ !
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Всеки наш "бизнесмен" иска училищата да произведат 1000 специалиста за неговата фабрика, а той да назначи 10 и да ги държи на минимална заплата, щото вънка чакат 990 човека за мястото им! У на бизнесът не мотивира младежите да станат образовани работници, а иска с административни мерки да налага на училищата политиката си. Не разбраха, че щом училищата произведат нещо кадърно, то няма да виж още ›› стои в Бг за 660 лева заплата! Наблегнете на заплатите и условията на труд, драги бизнесмени, компетентното организиране на производството вдига производителността, не хленчете!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Това беше вече в миналото. Няма го вече, умря Марко! И виетнамци да вкарат, пак няма да намерят! Не виждате ли и бежанците дето идваха у нас на вълни - всички или повечето бягаха през границите ни със Сърбия, с Румъния, по път за Унгария и оттам в Австрия, Швейцария, Германия, които държави са крайната им цел! Да сте чули някой сириец или афганистанец или египтянин, либиец, суданец, танзаниец, как виж още ›› ъвто и да е, да е казал че много му харесва в България и иска да остане тук? Не, няма и да чуете. Е, изключения винаги има, на сто човека един се излъже, ама няма да е много. Ще понаучи езика, ще хване някой занаят, както предлагат сега да учат в училищата, и хайде пак пътя за Германия! Така че в това отношение аз страхове нямам, че бежанците щели да ни превземат. Не, няма такава опасност.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  На управляващите им се иска да създават евтина работна ръка- овчари, шивачи и прочее. Знаят че които знае език напуска. Но пак грешат защото това е неспасяемо. Единствения начин не е като оскатаяват децата, а като променят държавата. И най добре да се махат от властта
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Професионални гимназии, произвеждащи деца с професии, за да са работници на Пеевски. Овчари, шивачи,ковачи.. Не трябва да има интелигентни, за да не ги бутнат случайно от влас. И разбира се да треперят за 500 лв. На някои шеф мафиот.
  : 1 !