Заради собствеността в Бояна ми взривиха колата, казва борещ се за имота си собственик

17430
Заради собствеността в Бояна ми взривиха колата, казва борещ се за имота си собственик

С гражданско неподчинение заплашиха живеещите в столичния квартал "Бояна", борещи се над 20 години за да възстановят правата си за собственост на земи, попадащи в територията на резиденция "Бояна". Това обяви Светла Ваташка, председател на сдружение "За Бояна", предаде БГНЕС.

Ваташка, чиято кола беше взривена преди няколко дни пред дома й в столичния квартал, нарече извършителите на престъплението терористи, които се опитват да й затворят устата. Това е защото ние имаме активна гражданска позиция, защото апетитите към нашето селище са известни, добави тя. Ваташка каза също, че от органите на реда са проявили малък интерес към взривяването на нейния автомобил, както и на този на племенника й. И нещата се покриват - самата полиция казва, че са били запалени колите, а разликата между запалване и взрив е огромна, смята Ваташка.

За парцелите на жителите на Бояна има съставени актове за държавна и публична държавна собственост, но тези актове сами по себе си не пораждат права, разясни Николай Веселинов, архитект и член на "Инициатива граждани за зелена София". "Документът, който поражда права за собственост, е разпореждане на МС от 71-ва година, в една от неговите точки е записано, че трябва да се извършат отчуждителни мероприятия и собствениците да получат обезщетение. Това не е направено за всички земеделски имоти в територията на резиденция "Бояна" и поради тази причина държавата няма правни основания да владее този терен", обясни той.

В момента гражданите се опитват да възстановят собствеността върху тези терени с една много дълга процедура, според която трябва да се определи застроената площ на тези имоти, продължи Веселинов. Трябва да се извършат последователно няколко неща, а масово гражданите не са стигнали до тази фаза, в която да се изследва въпросът за собствеността върху тези територии и поради тази причина те не могат да изложат тези аргументи в хода на едно съдебно състезание, поясни той.

Чрез излагането на тези факти Веселинов се опита да отговори и на изказване на председателя на БФС Борислав Михайлов: "Абсолютно безпринципно някои хора си мислят, че тази земя е тяхна". От спортната федерация планират изграждането на база за национални отбори на територията на резиденция "Бояна", която включва и 3 футболни игрища. Веселинов също така обърна внимание на факта, че наклонът на територията е около 7%, докато в Софийското поле има достатъчно равни територии, на които такъв обект да бъде изграден. "Също така има достатъчно държавни територии в Софийското поле, които не са обременени с тежести", добави той.

Дори да се спечелят индивидуалните дела на всички собственици, те ще бъдат обезщетени с компенсаторки, достигащи около 20% от стойността на имота, заяви Мария Гурбанова, собственичка на един от спорните имоти. Тя определи това като "подигравка с имотите на хората". Някои печелят време, за да използват тези имоти за своя сметка, а на нас после да пробутат компенсаторките, каза още Гурбанова. Николай Веселинов добави, че в един от официалните документи размерът на компенсаторното заплащане е 667 лв. на декар.

Поземлената комисия, където си заявихме земята за възстановяване, мълча от 95-та година до 2005-та, сподели Даринка Кацарова, собственик на имот. "Това послужи да се направи помощния план на резиденция "Бояна", като имотите ни бяха със сменени номера, което беше много грозно. Нашите нотариални актове са с други номера, те погазват тези документи наши. Районните кметове да уреждат тези въпроси", оплака се тя. Кацарова не се съгласи и с решението на Софийска община тези въпроси да бъдат решавани от районните кметове. "Тези кметове са новоизбрани, те не са запознати с нашата мъка от 54-та година", обясни тя.

Аз не виждам защо е тази смелост да ни отказват възстановяването и да се държат безотговорно, след като функциите на резиденция "Бояна" започват да затихват, а загубите за нейното обслужване възлизат на около 1.5 млн. лв. на година, каза още Кацарова. Тя си припомни и за събрание, свикано от Жельо Желев и Васил Гоцев през 92-ра година, когато на жителите на Бояна е обещано да се върнат 300 дка от територията на резиденцията. "Гоцев се изцепи много гадно – "Бъдещи милионери, честито". А от 92-ра година аз нямам 1 метър земя от резиденцията получен", коментира Кацарова.

Кацарова заяви, че би се отказала от съдебните дела за право на собственост само при реално заплащане на компенсации за земята. Минах през административен, върховен съд, сега имам чувството, че пътят ми е към Страсбург, каза още онеправданата собственичка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com