Главният архитект на София смята, че до ноември 2018 година "Златен век" е строен законно

3976
Главният архитект на София смята, че до ноември 2018 година "Златен век" е строен законно
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Сградата е разрешена в 12 без 10 от колегата преди мен – арх. Петър Диков. Оставали са само 2 дена до влизането в силата на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с което е била ограничена кота корниз на 26 метра. Нека архитект Диков да отговори. Така главният архитект Здравко Здравков коментира спрения засега проект "Златен век".

Що се отнася до строителното разрешително, Здравков обяви, че личното му убеждение е, че до ноември 2018 година е строено законно, защото имало възможност да се удължи разрешителното за една година. Може би арх. Мирянов е останал с убеждение, че поправката в ЗУТ през 2017 година (бел. ред. – известна като поправката "Артекс") му дава възможност да продължи строежа. Бяхме подготвили отказ на оттегленото искане за продължаване на разрешителното, увери Здравков пред bTV. Той посочи и, че е писал на ДНСК и Мирянови, че чл. 153 от ЗУТ няма обратно действие за "Златен век”.

"Артекс": Строежът на "Златен век" е законен, проверен е от ДНСК

34-етажният небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" има действащо разрешително за строеж и настоящото му изграждане е на...

Правен абсурд е в "Златен век" да има ателиета, след като небостъргачът официално трябвало да е офис сграда. Това е правен абсурд, заяви Здравков и де факто обвини закона, като призна, че в проекта за "Златен век" има ателиета.

Попитан дали и други инвеститори са опитвали да му влияят чрез SMS-и (във видеото след 48:40 минута), Здравков отговори, че си носи отговорността за всеки подписан акт, независимо кой му се е обаждал. Главният архитект така и не каза повече относно SMS-ите, за които в долния запис твърди, че са част от комуникация за срещи със столичния кмет Йорданка Фандъкова именно заради "Златен век". "Бързи писти няма за никого", увери той.

По отношение на ремонта на Борисовата градина, главният архитект защити плана на проф. Ковачев, защото не се предвиждало никакво застрояване. На въпрос защо тогава спортният министър Красен Кралев иска да го обжалва дори пред съда, Здравков отговори, че през 2017 година спортното министерство (ММС) вече обжалвало план за превръщане на стадион „Юнак” в зелен амфитеатър и жалбата била уважена. Планът ще бъде представен на 5 юни в УАСГ, каза още Здравков. Той изрази лично мнение, че стадион "Васил Левски" трябва да бъде преместен, защото е проектиран във време, в което не е имало толкова много автомобили. И сподели, че е говорено за национален стадион, който да се строи в периферията на София. А за "Българска армия" главният архитект предупреди, че трябва да има правилно техническо решение за достъпа на коли до съоръжението и поиска предложения от ММС.

Фандъкова прехвърли топката за "Златен век" на ДНСК

"Контролът върху законността на "Златен век" е на ДНСК и те също имат своя позиция и право да я защитават. Аз съм длъжна да подчертая н...

Няма да има акция "Климатик". В момента работим по одобрен стандарт за част от центъра на София, където има сгради-културни паметници и там не е редно да има висящи климатици, екстравагантно фасадно осветление, сградно преустройство не по стандарт. Става въпрос за района на улиците "Иван Шишман", "Граф Игнатиев", "Шести септември" и "Солунска". Това уточни Здравков, като припомни, че предложението за промяна на съответната наредба е това да стане за 3 години, но тепърва трябва да решава Столичният общински съвет (СОС).

Главният архитект на София предупреди, че амбицията е такъв стандарт да има и в други части на столицата. И отказа да каже какви ще са глобите, защото още били "обект на комуникация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София