X
 
 

Спират строежа на "Златен век" и с аргумент, че строителното разрешително е изтекло

7165 1
Спират строежа на "Златен век" и с аргумент, че строителното разрешително е изтекло
Снимка: Министерски съвет
На 15 април (понеделник) ще бъде издадена заповед за спирането на строителството на небостъргача "Златен век". Това стана ясно след среща при премиера Борисов, посветена на спорния небостъргач.

Пред Actualno.com бившият зам.-кмет на "Младост" Никола Вапцаров разказа, че в готвената заповед за спиране след завършване на административната процедура т.е. 15 април ще бъде включен аргумент за спиране на строежа "изтекло разрешително". До момента ДНСК се аргументираше за спиране на строежа само с нарушения по проекта, най-сериозното от които е конструктивна промяна. По-конкретно - не са изпълнени по проект отвори в стоманобетонна плоча за ползване на подземни нива. Отделно ДНСК констатира, че ахр. Весела Мирянова, един от собствениците на "Артекс Инженеринг", е сключвала договори и като възложител, и като строител т.е. хем строи, хем се надзирава.

Когато Борисов се намеси и стане по-лошо

Няма как да не ви е направило впечатление – вчера, 4 април, премиерът Бойко Борисов се срещна със столичния кмет Йорданка Фандъко...

Освен това, г-н Вапцаров уточни, че съгласно разяснения от главния архитект на София Здравко Здравков, разрешителното на "Артекс" важи до ноември 2018 година, тъй като имало подадени искания за промяна на инвестиционния проект и по процедура следвали удължения. На въпрос на Actualno.com какво значи това - дали ако в крайна сметка от тогава бъде счетено, че всичко построено е незаконно и колко е това построено всъщност, Никола Вапцаров каза, че e около 7-8 етажа т.е. "Златен век" би станал около 26-30 метра висок. Би трябвало да бутнат всичко построено след изтичане на разрешителното, ако в крайна сметка тази хипотеза се превърне в реалност, заключи Вапцаров. "Краткият отговор е: трябва да се одобри нов инвестиционен проект, с височина до 26 метра и по този проект да се довърши строителството на сградата", добави и общинският съветник и член на ИК "Лозенец" Войслав Тодоров.

"За нас срещата беше изключително продуктивна. Благодарим на премиера Борисов, че ни събра всички на една маса, за да можем да си изложим аргументите", каза Никола Вапцаров. От Инициативен комитет "Лозенец" ще изчака една седмица и след това ще преценят дали да възобновят протестните си действия.

Няма поправка "Артекс". Законът, за който фирма "Артекс" твърди, че се прилага и за техния строеж, не се прилага. Той няма ретроактивно действие, категоричен е Вапцаров.

Констативният акт на ДНСК е връчен на фирма "Артекс" на 6 април, Дружеството разполага 7-дневен срок, в който да възрази срещу него пред съда. Следващият понеделник, 15 април трябва да бъде издадена окончателната заповед за спиране на строителството. "Тя ще бъде с мотиви първо – нарушения по време на строителството и второ – липса на презаверено разрешение за строеж", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от Агенция "Фокус".

"Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже. Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето", обясни министърът.

Протестиращи срещу "Златен век" блокираха бул. "Черни връх" (ВИДЕО)

Пореден протест срещу проекта "Златен век". Десетки хора се събраха в столицата и блокираха бул. "Черни връх" до метростанция "Джеймс Б...

"Следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец" съм написала, че законът няма ретроактивно действие", обясни Аврамова и посочи, че с времето специалисти и експерти са се разделили по този казус.

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че по казуса има ясно изразена политическа воля и тя е да се спази законът. "Той да важи за всички, без значение кой кой е. Това за мен е посланието от днес. Оттам нататък всички институциите да си свършим работата", каза още Фандъкова.

Позицията на "Артекс"

Междувременно от "Артекс" разпространиха отворено писмо до премиера Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на сграда "Златен век" в София. В него фирмата настоява, че съгласно чл. 153, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) строителното разрешително остава валидно до януари 2020 година (в разпространеното от арх. Пламен Мирянов писмо е написано "20120 г." - б.р.).

"Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен", пише в него управителят на фирмата арх. Пламен Мирянов.

Професор по право защити антикорупционния шеф и посочи проблеми със "Златен век"

Покривът е обща част на сградата. Покривът не може да подлежи на делба, има си тълкувателно решение. Това заяви професорът по администр...

"Хора от ИК "Лозенец" като г-н Мариан Башур, г-н Никола Вапцаров, г-н Войслав Тодоров, посредством една Facebook страница, няколко протеста и много похабено време и ресурси на администрации и медии, повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания с 25 годишни традиции. ИК "Лозенец" непрекъснато подлага на съмнение законността на нашия проект и работата на ДНСК. С всички тези провокативни действия се внушават твърдения неотговарящи на истината. Те заблуждават гражданите на София, а в същото време, освен авторитета на АРТЕКС, са опорочени и институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони, и нормативни документи в Република България", пишат от "Артекс".

От компанията изтъкват като доказателство за законността на строежа редица документи, някои от които прилагат директно към писмото.

"Доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите подписани от Главния архитект Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК", посочва Мирянов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Дали там му е било мястото на този небостъргач, е отминал въпрос, но след като вече е построен наполовина, логично е да бъде завършен, въпреки шумотевицата на влиятелни съседи. Ако сградата остане незавършена, тя ще се превърне в стиличен Паметник на българското държавно Безумие !
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...