X
 
 

Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)

10684 17
photo of Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал по сигнал на гражданска организация от столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи проверка на знаков проект на строителната фирма "Артекс", от която си купува луксозен апартамент по данъчна оценка и чрез размяна на други два апартамента плюс доплащане, но на крайна цена поне три пъти по-ниска от обичайните за имотите на "Артекс". Всъщност Цветанов е завършил сделката 4 дни след като е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" за небостъргача на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" (бел. ред. - срещу хотел "Маринела"), твърди сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Припомняме, че сделката за апартамента, който преди това е собственост на "Артекс Инженеринг", е срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. метра площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

В свой материал "Биволъ" цитира видео по материал на Actualno.com, заснето заради друг скандален строителен проект в София, който в момента се намира в съда – за строеж на 43-етажен небостъргач на кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" от друга известна строителна фирма – НИКМИ на Милчо Благоев и Николай Козанов. Строежът се готви на имот, получен със заменка от НИКМИ от Столичния общински съвет още през 2006 година и узаконена със заповед на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, но Инициативен комитет "Стрелбище" и прокуратурата считат, че тя е незаконна – заради редица пороци на решението, което го правят нищожно (фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП), не е бивш собственик или наследник на бившия собственик на общинския имот и НИКМИ не е реализирала за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския имот. Освен това преди 2006 година е имало заявления за замяна, касаещи имота, и от други фирми - "Ивали 2" ООД и "Нитекс-Ко" ЕООД, но не е проведен конкурс, както е трябвало, посочва прокуратурата).

Заради този казус Инициативен комитет "Стрелбище" проведе множество срещи с представители на Столична община (СО) и Столичния общински съвет (СОС), като една от тях беше с участието на главния архитект на София Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов, както и зам.-омбудсмана и бивш правосъден министър Диана Ковачева. Точно на нея Здравков коментира и проекта на "Артекс" – поради присъствието на представители на Инициативен комитет "Лозенец", в който влизат бившият зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, както и сегашният столичен общински съветник Войслав Тодоров.

Относно проекта на "Артекс" Здравков тогава каза следното пред камерата на Actualno.com (бел. ред. - в първото видео в статията, след 48-ма минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес". В коментара си Здравков уточнява, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. "Златен рог" - поне да е висока колкото хотел "Маринела" т.е. с кота корниз 98 метра, а не 120 метра, както първоначално тръгва да строи "Артекс" своята сграда. В крайна сметка такова намаление има.

Впоследствие, в интервю пред Actualno.com главният архитект на София каза и друго – че сграда като тази, която се строи на ул. "Златен рог", няма място в този имот. "За съжаление сме в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж, което е влязло в сила в 12 без 5, преди влизане в сила на Общия устройствен план (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за средно жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При условие, че към (началото на) 2007 година правилата (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се одобрява проект за сграда, висока 134 метра", обясни главният архитект. Той беше категоричен и, че подновяване на разрешително за строеж, какъвто е случаят, не е основание да се гледат правилата, които важат към момента на подновяване.

Отделно Здравков посочи, че проектът на "Артекс" (втора категория) попада в промените от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които валидността на разрешително за даден строеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). "Имаме писмо от МРРБ, в което се казва, че разрешителното важи до 2020 година, защото е меродавен актът за откриване на строителна площадка, който се е "случил" през 2010 година", поясни Здравков. "Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване", многозначителен беше Здравков.

Ролята на Цветанов

Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласуват със „за” въпросните поправи в ЗУТ от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от коалицията на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от БСП. Всъщност точно с тези поправки се позволява строителните разрешителни за проекти от първа и втора категория и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този момент.

Специално за проекта на "Артекс" обаче МРРБ, на което начело тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше принуден да напусне поста след жестоката автобусна катастрофа при Своге), праща тълкувателно писмо и казва, че за първа година от началото на разрешителното се счита откриването на строителната площадка. Това става през 2010 година, докато документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година, което Здравков потвърди в интервюто за Actualno.com. С други думи, когато "Артекс" почва да вдига сградата, която и сега още не е завършена, 10 години отдавна са минали, защото същинският строеж тръгна преди малко повече от година и имаше протести срещу него. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпоредби на променения ЗУТ обаче новите текстове трябва да важат само за новите разрешителни за строеж т.е. няма ретроактивно действие. А според "Биволъ" сегашният регионален министър Петя Аврамова казала, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев заради въпросното писмо, подписано от тогавашния регионален зам.-министър Валентин Йовев.

Въпреки това "Артекс" сега строи, а Инициативен комитет "Лозенец" води дело. Не е ясно какво е станало с препратеното към Фандъкова от Цветанов писмо на комитета за проверка на проекта!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Уплашените вождове на бившите комунисти от БСП, ДПС и ДСБ- СерГей Станишев, Ахмед Доган и Иван Костов- бяха лудо подплашени да не им се разкрият далаверите и нечистите дела от 24годишния преход. Те бяха в паника и затова се съюзиха срещу Цветанов.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  А Цветанов що спа 3 мандата и не им разкри мръсните ризи?! За кой мандат отлага?! Ама апартаментите не ги отлага?! Кои са му приоритетите на Цветанов?!
  : 2 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Павианът Цвъ освен използвач, далавераджия и крадец бил и изнудвач !
 • Стоян Мирчев 4 Стоян Мирчев преди 7 месеца Профил на трол?
  Не долюбват Цветанов и го оплюват престъпниците, крадците, изнасилвачите и убийците, белите якички и членовете на социалистическата партия БСП. За последните се досещате защо е така. Треперят да не им разкрие мръсните игри как са забогатели и са станали червени милионери.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Недей така! Има някои пък дето го любят...
  : 3 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е ДРИСОКА Циклоп, тъп ПСИХАР до побъркване !
  : 2 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е ДРИСОКА Циклоп, тъп ПСИХАР до побъркване !
  : 2 !
 • Ия Гурбалова 3 Ия Гурбалова преди 7 месеца Профил на трол?
  Браво на Цветанов!Изкара кирливите ризи на столетницата БСП, на ДПС и на кукловодите по българските банки с руски капитали! КТБ на ЦвВасилев лъсна като голо дупе.
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е тъпотия 3 Циклопа на Едноокия Невменяем копи-пейст ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Той е ХЕЙТЪР от циганската сбирщина на ВИП Мангала Костов .
  : 3 !
 • ciklop50 3.2 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  Това е тъпотия 3 Циклопа на Едноокия Невменяем копи-пейст ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Той е ХЕЙТЪР от циганската сбирщина на ВИП Мангала Костов .
  : 3 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Някакво ненормалниче от Казичане циклоп 51 се е събудило и пише едни и същи неща- явно е от тия, чиито майки стачкуваха.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Схемата е ясна. Цвъки иска проверка и те му замазват очите. Това е достойна постъпка за затвор
 • Явор Божанков 2.1 Явор Божанков преди 7 месеца Профил на трол?
  Браво на Цветанов! Знае кътните зъби на крадливите комунисти от БСП. Бесепарите треперят от Цветанов, затова все той им е в устата. Четем, че селянката от Крушовица Кура Нинова си купила апартамент 90 кв. метра в София за 26 хиляди лева. На снимките виждаме лукс и богатство. Е как тази сплетница ще ни убеждава с лъжите си, че тя е свястна, пък Цветанов не е. Тъкмо обратното! Тя на безценица е прид виж още ›› обила имота с шашарми между комунистически търговци и нотариуси. Кура Нинова Импексова е крадецът, който вика дръжте крадеца! Позорна лъжкиня! Дребна душица селска, дошла в столицата софиянци да управлява. Дупе я лъже. Да върви на майната си!
  : 11 !
 • КЪМ НОВИЯ ЛУКСОЗЕН ЗАТВОР, ХОДОООМ МАРШШШ! 1 КЪМ НОВИЯ ЛУКСОЗЕН ЗАТВОР, ХОДОООМ МАРШШШ! преди 7 месеца Профил на трол?
  ФандъКОФА е само аватар на един пеерас от село Банкя в общината. Големите сделки, далавери не минават без одобрение от най-най-горе защото се полага съответно заплащане за "услугата"! ТАКА ЧЕ бОКУ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ДЕВСТВЕНИЦА И ЗАЕДНО СЪС ШАЙКАТА СИ ДА ПОЕМА КЪМ ПАНДИЗА!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Аба какво стана с Елена Йончева?
  : 3 !
 • Иван Ченчев 1.2 Иван Ченчев преди 7 месеца Профил на трол?
  Грозната 55-годишна баба Яга Елена Йончева Инвитрова Милиончева по подадени от нея декларации в сметната палата миналата година е закупила имоти за един милион и двеста хиляди лева- 1 200 000 лв. Купувала апартаменти, гори, пасища, вила в полите на Витоша. Тая супербогата полуруска ламя била боркиня за "правда и свобода". Смях и потрес!!! Всичси в бесепето са от богати по-богати. Там са виж още ›› и олигарсите на България начело с Георги Гергов, Румен Овчаров, Жельо Бойчев, Сашо Дончев и пр.
  : 5 !
 •  ciklop50 1.3 ciklop50 преди 7 месеца Профил на трол?
  1.2 Това е тъпотия 3 Циклопа на Едноокия Невменяем копи-пейст ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Той е ХЕЙТЪР от циганската сбирщина на ВИП Мангала Костов .
  : 3 !
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...

Последно в Актуално