X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)

11812
Цветанов искал проверка на проект на "Артекс" дни преди да си вземе апартамента (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал по сигнал на гражданска организация от столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи проверка на знаков проект на строителната фирма "Артекс", от която си купува луксозен апартамент по данъчна оценка и чрез размяна на други два апартамента плюс доплащане, но на крайна цена поне три пъти по-ниска от обичайните за имотите на "Артекс". Всъщност Цветанов е завършил сделката 4 дни след като е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" за небостъргача на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" (бел. ред. - срещу хотел "Маринела"), твърди сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Припомняме, че сделката за апартамента, който преди това е собственост на "Артекс Инженеринг", е срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. метра площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

В свой материал "Биволъ" цитира видео по материал на Actualno.com, заснето заради друг скандален строителен проект в София, който в момента се намира в съда – за строеж на 43-етажен небостъргач на кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" от друга известна строителна фирма – НИКМИ на Милчо Благоев и Николай Козанов. Строежът се готви на имот, получен със заменка от НИКМИ от Столичния общински съвет още през 2006 година и узаконена със заповед на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, но Инициативен комитет "Стрелбище" и прокуратурата считат, че тя е незаконна – заради редица пороци на решението, което го правят нищожно (фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП), не е бивш собственик или наследник на бившия собственик на общинския имот и НИКМИ не е реализирала за своя сметка инфраструктура, която да обслужва и общинския имот. Освен това преди 2006 година е имало заявления за замяна, касаещи имота, и от други фирми - "Ивали 2" ООД и "Нитекс-Ко" ЕООД, но не е проведен конкурс, както е трябвало, посочва прокуратурата).

Заради този казус Инициативен комитет "Стрелбище" проведе множество срещи с представители на Столична община (СО) и Столичния общински съвет (СОС), като една от тях беше с участието на главния архитект на София Здравко Здравков и общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов, както и зам.-омбудсмана и бивш правосъден министър Диана Ковачева. Точно на нея Здравков коментира и проекта на "Артекс" – поради присъствието на представители на Инициативен комитет "Лозенец", в който влизат бившият зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, както и сегашният столичен общински съветник Войслав Тодоров.

Относно проекта на "Артекс" Здравков тогава каза следното пред камерата на Actualno.com (бел. ред. - в първото видео в статията, след 48-ма минута): "SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови (бел. ред. - арх. Пламен и Весела Мирянови са собственици на "Артекс", като Мирянов нашумя и като организатор на инициативата "Нашият дом е България", която се сдоби с нежелана популярност след хорото в езерото Бъбрека), мога да ви ги покажа. Убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес". В коментара си Здравков уточнява, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. "Златен рог" - поне да е висока колкото хотел "Маринела" т.е. с кота корниз 98 метра, а не 120 метра, както първоначално тръгва да строи "Артекс" своята сграда. В крайна сметка такова намаление има.

Впоследствие, в интервю пред Actualno.com главният архитект на София каза и друго – че сграда като тази, която се строи на ул. "Златен рог", няма място в този имот. "За съжаление сме в ситуация на влязло в сила разрешение за строеж, което е влязло в сила в 12 без 5, преди влизане в сила на Общия устройствен план (ОУП) на София към 2006 година. Зоната, която е там, е за средно жилищно застрояване – с кота корниз от 26 метра. При условие, че към (началото на) 2007 година правилата (бел. ред. - на Закона за устройство и застрояване на Столична община) не са важали, се одобрява проект за сграда, висока 134 метра", обясни главният архитект. Той беше категоричен и, че подновяване на разрешително за строеж, какъвто е случаят, не е основание да се гледат правилата, които важат към момента на подновяване.

Отделно Здравков посочи, че проектът на "Артекс" (втора категория) попада в промените от 2017 година на Закона за устройство на територията (ЗУТ), според които валидността на разрешително за даден строеж е 10 години (първа категория, втора кагегория и обекти от национално значение). "Имаме писмо от МРРБ, в което се казва, че разрешителното важи до 2020 година, защото е меродавен актът за откриване на строителна площадка, който се е "случил" през 2010 година", поясни Здравков. "Друг е въпросът как тази сграда е пусната при застрояване от 100%, без озеленяване, след като към 2007 година действа ЗУТ, където дори за ъгловите имоти имаше изискване за процент задължително озеленяване", многозначителен беше Здравков.

Ролята на Цветанов

Цветан Цветанов е един от общо 76 депутати, които гласуват със „за” въпросните поправи в ЗУТ от 2017 година. 61 са от ГЕРБ, 6 са от Реформаторския блок, 4 от коалицията на Христо Ковачки, 3 от АБВ, 2 от БСП. Всъщност точно с тези поправки се позволява строителните разрешителни за проекти от първа и втора категория и за обекти от национално значение да важат 10 години, а не 5, както до този момент.

Специално за проекта на "Артекс" обаче МРРБ, на което начело тогава е сегашният зам.-регионален министър Николай Нанков (бел. ред. - той беше принуден да напусне поста след жестоката автобусна катастрофа при Своге), праща тълкувателно писмо и казва, че за първа година от началото на разрешителното се счита откриването на строителната площадка. Това става през 2010 година, докато документът т.е. разрешителното е издадено през 2007 година, което Здравков потвърди в интервюто за Actualno.com. С други думи, когато "Артекс" почва да вдига сградата, която и сега още не е завършена, 10 години отдавна са минали, защото същинският строеж тръгна преди малко повече от година и имаше протести срещу него. Според параграф 58 от Преходните и заключителни разпоредби на променения ЗУТ обаче новите текстове трябва да важат само за новите разрешителни за строеж т.е. няма ретроактивно действие. А според "Биволъ" сегашният регионален министър Петя Аврамова казала, че въпросното писмо на Нанков нямало правна стойност. Освен това има сигнал до Бойко Борисов и Румен Радев заради въпросното писмо, подписано от тогавашния регионален зам.-министър Валентин Йовев.

Въпреки това "Артекс" сега строи, а Инициативен комитет "Лозенец" води дело. Не е ясно какво е станало с препратеното към Фандъкова от Цветанов писмо на комитета за проверка на проекта!

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com