X
 
 

СГС отхвърли иска на "Артекс" срещу организаторите на протеста против "Златен век"

1923 0
photo of СГС отхвърли иска на "Артекс" срещу организаторите на протеста против "Златен век"
Снимка: Actualno.com/Mилена Славкова
Строителната компания "Артекс", която нашумя покрай проекта "Златен век" и скандала "Апартаментгейт", довел до политическото разжалване на Цветан Цветанов, засега не успя да осъди двама от инициаторите на протестите заради проекта за небостъргач в столичния квартал "Лозенец" - Никола Вапцаров, който е потомък на големия български поет, и Мариан Башур. Причината - Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете на строителната компания срещу двамата.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС) в едноседмичен срок.

ИК Лозенец: "Артекс" не могат да ни сплашат, нямаме търпение да се видим в съда

Инициативният комитет "Лозенец" приветства заведеното дело срещу негови членове от строителната фирма "Артекс", свързано със спирането ...

Припомняме, че на 5 юни стана ясно, че "Артекс" е завела два иска срещу Вапцаров и Башур - за 200 000 лева. Причината - за разпространяване на "неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии". Само че според СГС обезщетение за такова нещо могат да търсят само физически лица - когато се говори за неимуществени вреди, каквито търсят от "Артекс". А причината е, че неимуществените вреди представляват физическа болка и психическо страдание, което е присъщо страдание на хора, а не на фирми.

На 15 април тази година ДНСК спря строежа на "Златен век", макар и не заради основния мотив, изтъкван точно от водените от Вапцаров и Башур граждани, обединени в Инициативен комитет "Лозенец" - че строителното разрешително е изтекло. Спирането стана заради констатации на ДНСК за структурно изменение на проекта на сградата, без това да е надлежно отразено и защото всъщност строителите и надзора на строежа са едни и същи - т.е. собствениците на "Артекс" хем строят, хем сами се проверяват как строят. Спирането стана след среща при Бойко Борисов, а "Артекс" обжалва в съда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители