Заради законов абсурд СГС не позволи дело срещу мръсния въздух в София

14951
Заради законов абсурд СГС не позволи дело срещу мръсния въздух в София
Снимка: Спаси София

Подалите иск за колективно дело срещу Столична община поради липсата на грижа от страна на общинските власти за чистотата на въздуха организации нямат компетентност и финансов ресурс, за да водят такова дело. Това е преценила съдия Елена Маврова от Софийския градски съд и е прекратила делото, съобщи "Дневник". Определението на Маврова може да се атакува пред апелативна инстанция.

Искът беше подаден от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Според тях, през годините общината е бездействала и не се е борила със замърсяването на въздуха. С бездействието си от 2015 г. насам общината е допринесла съществено за наднормени нива на фини прахови частици в града, както и за достигане на критични стойности на превишаване на нормите в определените дни, с което е увредила колективния интерес на жителите, казват ищците, припомня в. "Сега".

Фандъкова шокира, горенето на боклуци в София помагало за по-чист въздух

Инсталацията за изгаряне на боклука на София е една от мерките срещу замърсяването на въздуха. Това заяви по време на свое изказване ...

По закон при производството по колективните искове "се представят доказателства за възможностите на ищеца сериозно и добросъвестно да защити увредения интерес, както и да понесе тежестите, свързани с водене на делото, включително разноските". Съдия Маврова приема, че това не е изпълнено - ищците нямат професионален опит, знания и квалификация в областта на защитата на околната среда, екологичното право, химични изследвания или изследвания във връзка с замърсяването на въздуха. Нямало и доказателства друг път да са водили колективни дела.

Освен това не се е установило, че финансовото им състояние позволява защита на колективния интерес. Трябва да има средства за депозити за вещи лица от различни специалности при назначаването на експертизи, формулиране на задачи на експерти и при изслушването на експертизи, както и разноски за разгласяването на колективния иск.

Маврова е третият съдия, при когото попада делото за мръсния софийски въздух. Първо казусът беше разпределен на съдия Богдана Желязкова, но тя си направи отвод с мотива, че тя и семейството ѝ са увредени от същия въздух и това поставя под съмнение нейната безпристрастност. После делото се падна на Богдана Желявска - бивш заместник в СГС на скандалната Владимира Янева. Нейният отвод беше поискан от ищците и тя се оттегли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София