Карлос Сайнц спечели първия етап в Дакар 2013

9231

Вчера, в Лима, Перу, бе даден старта на рали „Дакар“. До 20 януари керванът трябва да измине общо 8432 км, от които 4146 км е дължината на 14-те скоростни етапа.

Първата отсечка, която е и най-късата в надпреварата, бе спечелена от Карлос Сайнц, легендарният рали пилот и победител в „Дакар 2010“. Колоната измина 250 км от официалния старт в Лима, за да стигне до 13-километровата скоростна отсечка в Писко.

Дакар 2013: 14 етапа и общо 8432 км

Два дни преди старта на най-трудната рали напдпревара в света, организаторите публикуваха официалната програма на плануваните скоростни...

Карлос Сайнц (Red Bull Buggy) измина маршрута за 7:40 мин., изпреварвайки втория Лучио Алварез (Overdrive Toyota) с 8 секунди.

Тъй като това е най-късата отсечка, разликите се умножават с коефициент 3 и така 8-секундната разлика става 24. Второто Red Bull Buggy, пилотирано от Насер Ал-Атия, финишира 4-то с изоставане от 10 секунди или общо 30.

Легендата на „Дакар“, Стефан Петерханзел (X-Raid Mini), финишира с равно време с двама от съотборниците си – Кшищоф Холовчик и Леонид Новиктский (на 1:12 мин.). Жил де Вилие (Imperial Toyota) е девети на 1:15 мин., докато четвъртото X-Raid Mini на Нани Рома остана на 10-та позиция и изоставане от 1:21 мин.

Ужасен старт направи Роби Гордън. Американецът така и не успява да достигне до своя първи триумф в „Дакар“, а по всичко изглежда, че това няма да му се отдаде и в това издание. Неговият Hummer затъна в пясъчните дюни, след което се получи повреда в трансмисията и така Гордън финишира на 10 мин. след Сайнц. Умножено по 3 – това означава, че Гордън започва реалната надпревара с половинчасово закъснение.

Двама бивши шампиони в отбор за „Дакар”

Големите заводски отбори винаги са диктували темпото в „Дакар”, но кризата и многото победи без конкуренция ги извадиха от ...

Българското представяне в „Дакар 2013“

ATV-тата стартираха първи. Тодор Христов (Yamaha) завърши етапа на предпоследното 37-мо място, на 10:29 минути от водача.

Първият от двата български автомобилни екипажа, Петър Ценков и Иван Маринов, завърши на 90-о място, на 3:38 минути от водача. Орлин Алексиев и Пламен Николов са 110-и, на минута след сънародниците си.

Днес се кара вторият етап „Писко – Писко“, чиято общо дължина е 327 км, от които дължината на скоростната отсечка е 242 км, а преходът - 85 км.

За първи път български екип в клас "Автомобили" на Рали Дакар

За първи път в историята България ще има представители в клас "Автомобили" на най-престижното офроуд състезание в света Рали Дакар. То...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com