Краси Анев с ново отлично представяне, Свендсен спечели и преследването

7737
Краси Анев с ново отлично представяне, Свендсен спечели и преследването

Българският биатлонист Красимир Анев продължи с отличното си представяне на световното първенство в Нове Место и завърши на 19-то място в днешното преследване, което беше увенчано с драматична развръзка в битката за титлата и финален спринт между Емил Хегле-Свендсен и Мартен Фуркад.

Състезанието започна с невероятно висок стандарт на първа стрелба, където масово имаше „нули” и само Оле Ейнар Бьорндален и Тарей Бьо направиха грешки от първата десетка. Краси Анев също беше безпогрешен, макар и малко по-бавен и излезе на 13-то място след този първи престой на огневия рубеж. Лидерите Емил Хегле-Свендсен и Мартен Фуркад също нямаха грешка и се гонеха по трасето в рамките на по-малко от скеунда.

Красимир Анев на 11-то място в спринта на световното по биатлон

Българинът Красимир Анев постигна страхотен успех на световното първенство по биатлон в Нове Место, като завърши на 11-та позиция в дис...

При втората стрелба дойде и първата грешка за Анев, което предопредели ново изоставане. Същото се случи и с лидера за Световната купа Мартен Фуркад, докато Свендсен стреля като скала и направи 10 от 10. С чиста стрелба мина и Оле Ейнар Бьорндален. Така след втора стрелба Якоб Фак зае второто място след Свендсен, но Фуркад беше на по-малко от три секунди зад Фак.

Третата стрелба на Свендсен беше шампионска – в уверено и бързо темпо норвежецът закова нова петица от мишени, а Фуркад направи още една грешка, с което Якоб Фак и Дмитрий Малишко останаха единствените, застрашаващи донякъде лидера. Заразен от стрелбата на Свендсен беше и нашият Краси Анев, който наниза пет от пет и отново се приближи на едно място от челната десетка.

В последната стрелба Краси Анев не успя да запази отличната си форма с пушката и пропусна последната мишена, което го лиши от шанс да се бори за десетката. Свендсен пък допусна първата си и единствена грешка и не можа да завърши с нула, което се оказа сериозен проблем за норвежеца, защото Дмитрий Малишко стреля като истински възпитаник на КГБ и заби пет от пет, като излезе на само секунда и шест стотни след Свендсен.

Тази грешка на Свендсен доведе дотам, че преди финала цели четирима души имаха шанс за златото – норвежецът, Малишко, Фуркад и Шипулин, които се сбиха в по-малко от две секунди разстояние. И тук се опря до запаса от енергия, до взривността и до правилния момент за атака. 500 метра преди края Фуркад дръпна рязко пред другите, като руснаците се предадоха, но Свендсен не се отказа. В крайна сметка двамата завиха едновременно на правата и там Свендсен контраатакува, като спечели с фотофиниш – един косъм разстояние. Трети остана Антон Шипулин. Така Свендсен вече има златни медали от световно първенство от всички дисциплини в биатлона, а само от първенството в Нове Место има три златни медала от три дисциплини – смесена щафета, спринт и преследване.

36 държави се пускат на европейското по биатлон в Банско

В Откритото европейско първенство по биатлон, което ще се проведе в Банско от 18 до 26 февруари 2013 г., участие ще вземат 36 държави, ...

В крайна сметка Краси Анев завърши 19-ти и почти сигурно отива на масов старт следващата седмица. Владко Илиев пък с пет наказателни обиколки успя да завърши на 39-то място, т.е. в зоната на точите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com