Люис Хамилтън спечели квалификационната рулетка на „Спа“

6490
Люис Хамилтън спечели квалификационната рулетка на „Спа“
Велика писта, невероятна квалификация, страхотен Хамилтън... Всичко това може да предложи само една писта в света. И за четвърти пореден път Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция този сезон.

Дъжд, суха писта, дъжд... И това в рамкита на един час в квалификацията, а какво ли ще е утре, когато също се очаква променливо време? Очаквам го с огромно нетърпение, защото подобен развой на събитията може да предложи само една писта в света.

За четвърти пореден път този сезон от първа позиция ще стартира Люис Хамилтън. Целият уикенд британецът имаше проблеми с настройката на болида и със сериозно недозавиване, но за кой ли път „Спа“ предложи на пилотите руска рулетка, след която късметът се усмихна на Хамилтън. Деветима от пилотите в последната част на квалификацията излязоха на пистата със сухи гуми, секунди след което започна да вали. Само Пол ди Реста изчака малко повече, което му даде шанса да сложи гуми интермедия и да завърти една бърза обиколка, докато пистата още не бе толкова мокра. Така около 5 мин. преди край на квалификацията изглеждаше, че пилотът на Force India си бе осигурил полпозишъна, което заблуди отбора му и Ди Реста се прибра в бокса. Но... Първо Нико Розберг даде да се разбере, че не всичко е свършило, като записа второ време, тъй като дъждът бе за кратко, а върху пистата се оформи състезателна траектория. Трима пилоти успяха да влязат във времето за по още една последна обиколка. На метри един от друг се движеха Уебър, Фетел и Хамилтън. Всеки един от тримата подобряваше най-доброто време, а всеки следващ от тримата записваше по-добро време от движещия се пред него пилот. Така най-доброто време даде Хамилтън, движещ се последен от тримата. След него ще стартира Фетел, а Уебър и Розберг оформят втора стартова редица. От трета редица ще потеглят Ди Реста и Бътън, след тях са съотборниците Ромен Грожан и Кими Райконен, а стратезите на Ferrari отново сериозно оплетоха конците и техните полоти са последни в Топ 10 – Алонсо и Маса.

Безапелационен Хамилтън в квалификацията за GP на Великобритания

Люис Хамилтън хвърли сънародниците си в екстаз, записвайки най-бързото време в квалификацията на „Силвърстоун“. Това е втор...

Драма имаше и в първата част на квалификацията, която почна на мокра писта, която постоянно изсъхваше. Така в края на първите 20 минути двамата пилоти на Marussia и Гидо ван дер Гарде с Caterham единствени сложиха сухите гуми, което им помогна да влязат във втората част на квалификацията. Това се случва за пръв път на Marussia от три години насам, а Ван дер Гарде записа най-доброто си постижение в квалификация. За сметка на тях голяма стратегическа грешка направиха от Toro Rosso, слагайки нов комплект интермедий много рано на двамата си пилоти, в резултат на което Верн и Рикиардо (участник в Q3 в последните три състезания) отпаднаха още след първата част.

Не вярвам да има човек, който да може да прогнозира какво ще стане утре, тъй като „Спа“ е писта, на която може да се случи всичко. Показателен е фактът, че в последните 9 години ими 9 различни полситъра. Утре времето отново ще е променливо и ще играе основен фактор за изхода на надпреварата. Така че купете бира и пуканки и се подгответе за утрешното шоу.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com