МОК вади борбата от Олимпиадите?

7769
МОК вади борбата от Олимпиадите?

Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) внесе препоръка за изваждане на борбата от програмата на Летните олимпийски игри през 2020 г., съобщи АР, позовавайки се на осведомен източник от централата.

Това решение е било взето днес на заседание в Лозана, където членовете на Изпълкома на МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерии се дава оценка на всеки един от 26-те вида спортове, участващи в програмата на лятната Олимпиада, предаде БГНЕС. AP обаче не уточнява дали става въпрос за класическата, свободната или женската борба - или и за трите.

Това решение на МОК се определя като сензационно, тъй като с най-големи шансове да напуснат олимпийската програма бяха модерният петобой и таекуондото. Окончателно решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, на която ще бъде избран домакинът на Олимпиадата през 2020 година. За домакинство кандидатстват Мадрид, Истанбул и Токио.

Станка Златева: В момента нямам желание да се връщам в залата

Олимпийската вицешампионка по борба Станка Златева заяви пред БТВ, че е много разочарована и в момента няма никакво желание да се връща...

Борбата е част от олимпийската програма от възстановяването на Игрите през 1896 г. В следващото издание през 1900 г. отсъства, а свободният стил се завръща като олимпийски спорт с теглови категории през 1904 г. Женската борба прави своя дебют през 2004 година. Състезателите се борят в два стила - свободен и класически, при който не се позволява използването на крака и борба под кръста. Жените се борят само свободен стил.

Това е най-системно развиващият се български спорт в последните години. На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. най-успешната ни състезателка Станка Златева спечели сребърен медал. Общо през 2012 г. борците ни завоюваха 24 медала от световни, европейски първенства и Олимпийски игри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com