Анализ: Здравният туризъм трябва да е приоритет в развитието на България

1115
Анализ: Здравният туризъм трябва да е приоритет в развитието на България
Снимка: Община Казанлък

Потенциала и възможностите за развитие на здравен туризъм и за утвърждаване на Бранд България обсъдиха представители на акдемичната общност, местната власт и туристическия бизнес на дискусия в София.

България има всички предпоставки и голям потенциал да се позиционира като дестинация за здравен туризъм, като това може да се случи с ефективно сътрудничество между правителството, местната власт, организациите за управление на туристически райони (ОУТР) и представителите на бизнеса. Около това мнение се обединиха участниците в Дискусионна кръгла маса „Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации – новият приоритет на потребителите“, организирана от Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС. Дискусиите във форума се фокусираха върху възможностите за ребрандиране на България като четирисезонна дестинация с фокус здравен туризъм.

„В седем от деветте туристически района здравният туризъм е изведен като приоритетен, което отговаря на актуалните предпочитания и търсения на туристите – както местните, така и чуждестранните“, посочи при откриването на кръглата маса проф. д-р Мариана Янева – ръководител на Катедра „Икономика на туризма“. По думите ѝ трябва да се работи в посока създаване на силен Бранд България с няколко подбранда.

„В България могат да се случват добри практики и всички можем да се обединим в една добра кауза за развитие на успешен продукт за здравен туризъм“, коментира Димитрина Помакова - собственик на СПА Деметра. Според нея една от възможностите за това е чрез създаване на самостоятелни СПА центрове без прилежаща хотелска част в по-малките населени места. Опитът от нейния бизнес в последните години показва, че потребителите проявяват голям интерес към иновативните здравни продукти и търсят гъвкави възможности за достъп до тях.

В отговор на новите предпочитания на туристите Община Казанлък работи върху проект за развитие на здравен туристически продукт около Казанлъшки минерални бани. Местната власт си сътрудничи успешно с бизнеса в района, за да се позиционира добре в сегмента на здравния туризъм. „В момента малката част от здравния туризъм, която се експлоатира у нас, е СПА туризмът. Трябва да се работи по-активно в областта на превенцията и възстановяването, а не само в СПА сегмента“, смята Никола Петков, генерален директор на Kings' Valley Medical&Spa Hotel и директор на Общинско предприятие по туризъм „Казанлък Арт“. По думите му здравният туризъм може да бъде успешна част от предлагането във високия сегмент и да се съчетае ефективно с 5-звездния туристически продукт. Kings' Valley например е включил в менюто си местни продукти, които са част от ориентирано към здравословното хранене меню и с което отговаря на предпочитанията на туристите за качествена и пълноценна храна. „Здравният туризъм може ефективно да се съчетава с останалите видове туризъм в община Казанлък, както с културния, така и с фестивалния туризъм.“, коментира Никола Петков.

Дискусионната кръгла маса с представители от местната власт и депутати е първото подобно събитие, организирано от Катедра „Икономика на туризма“ към УНСС. Организаторите изразиха надежда, че дискусиите ще продължат в различни формати, чрез които академичната общност и бизнесът могат взаимно да помогнат на изпълнителната и законодателната власт за утвърждаване и популяризиране на България като целогодишна дестинация за здравен туризъм.

Още: Проф. Николай Овчаров възхитен от проекта "Светът на траките"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com