Общината и университетът в Стара Загора ще работят за привличане на студенти

3840
Общината и университетът в Стара Загора ще работят за привличане на студенти
Снимка: Община Стара Загора

Проблемите и перспективите пред местното самоуправление и старозагорската Алма матер ще бъдат в центъра на редовните работни срещи, за които се договориха ръководствата на община Стара Загора и Тракийския университет. На първата среща, проведено снощи, са обсъждани съвместни дейности и целенасочена политика, по които ще се работи за привличане на кандидат-студенти и за задържане на вече обучените специалисти в града.

„За нас е от изключителна важност да създадете специалности, свързани с ИТ сектора, защото откриването на специализираното национално училище ще има необходимост от приемственост при висшата образователна степен и вашите специалности. Не бива да губим време“, заяви заместник-кметът по образование Иванка Сотирова.

Обучения на младежи по програма „Еразъм +" на старозагорски организации

Обучителни курсове по четири проекта от програмата на Европейската комисия „Еразъм +" в партньорство са осъществили през втората ...

„Подготвяме новите специалности - местни финанси, етерично-маслени култури, медицинска козметика, помощник-фармацевт.  За всички нас е важно Тракийският университет да създава професионалисти и да отговаря на нуждите на бизнеса“, заяви на срещата ректорът доц. Добри Ярков и благодари за подкрепата в новите начинания от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Реакторът посочи, че информатика, софтуер, както и компютърни и комуникационни мрежи са другите специалности, по които висшето училище активно работи. Тъй като университетът няма акредитация по тези направления, се  търсят варианти как да се приемат студенти за тях още през новата учебна година,за което се водят разговори с Техническия университет в София. Работи се и по откриването на обучение по други атрактивни професии от аграрното инженерство.

На срещата е обсъдена и програмата за годишнината на Тракийския университет през май. Ръководството на висшето училище планира тържествена част, научна конференция и множество срещи с бивши студенти от страната и чужбина. Съвместна дейност общината и университетът планират за презентиране на Алма матер по време на различни туристически и бизнес изложения.

По време на срещата е засегната и темата за подобряването на образователната инфраструктура. Ще бъде изграден и модерен информационен център, ще се работи активно по европейски проекти и по съвместни дейности с няколко министерства, които да подпомогнат Тракийския университет, уточни доц. Ярков. „Вече имаме подписани различни проектни линии за над 7 милиона лева“, допълни той.

В работната среща участваха и заместник-кметовете на община Стара Загора Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов, а от ректорското ръководство - доц. Нели Грозева,  проф. Мирослав Карабалиев, проф. Румен Бинев, доц. Емил Славов, доц. Кънчо Василев Пейчев и доц. Ани Златева.

Турнир по дигитални образоветелни игри ще се проведе в Стара Загора

Първият извънстоличен турнир Пукльовците ще се проведе на 29 януари в Стара Загора. Такъв турнир за първи път се проведе в София, къдет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора