Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за на община Стара Загора

1434
Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за на община Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

„Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари - май 2020 г. те са 35 455, в сравнение със същия период на 2019 г., когато са били 79 824 нощувки. Това резонно ще се отрази и върху бюджета за туризъм на Община Стара Загора за следващата 2021 година“, заяви по време на Консултативния съвет по туризъм към Община Стара Загора ресорният заместник-кмет Милена Желева. Тя очерта необходимостта от нов подход при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 г. предвид ситуацията в бранша. 

Близо 25 хиляди души по-малко са пренощували в община Стара Загора от началото на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019-а, въпреки че през януари и февруари е отчетен ръст на посещаемостта. Това означава, че кризата с коронавируса  е повлияла негативно върху туристическия поток.

Излезе и второто класиране за прием в първи клас в Стара Загора

Резултатите от второто класиране за прием в първи клас в общинските училища в Стара Загора бяха обявени днес. Приети са 93 бъдещи първо...

Общинските отдели „Култура“ и „Туризъм“ работят активно за промяна на работното време на Туристическия информационен център, на музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, за да се привличат повече туристи, които да ги посещават. Разработват се и  нови арт зони на открито и уикенд събития, които да привличат гости в града през почивните дни. 

През март и април в Стара Загора са обновени билборд конструкциите и визиите на част от рекламните съоръжения, поддържани от отдел „Туризъм“, както и е осигурена тяхната видимост с почистване на растителността.
Членовете на Консултативния съвет по туризъм подкрепиха инициативата за създаване на работна група, в която да участват представители на всички заинтересовани страни. Задачата й ще е да подпомогне разработването на нови туристически маршрути в Стара Загора и общината, които да са привлекателни за различни възрастови групи и ще са достъпни и в онлайн среда. 

Представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които участваха в срещата, изразиха надеждите си за по-бързо възстановяване след кризата. От 13 март до края на юни хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси по предложение на кмета Живко Тодоров и след гласуване от общинския съвет, припомни Милена Желева. През май 2019-а приходите от тези такси в общинския бюджет са възлизал на 79 хиляди лева. “Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка за туристическия бранш, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса“, допълни тя.

Тази година няма да се проведе традиционният фестивал „Августиада“ във формата, който е познат на любителите на виното стана ясно още на Консултативния съвет, а в момента се водят разговори за организиране на събитието в подходящо време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com